Napredna statistika baš gotivi Jokića. Nema šta. Dečko pomera granice.
Primer 1: Od kada je uvedena linija za 3p u NBA (od 1980) nijedan centar ili krilni centar kao ruki nije zabeležio bolji postotak asista za vreme koje provodi na terenu. Nikola je u sezoni iza nas odgovoran za 18,1% svih asistencija upućenih njegovim saigračima. U prevodu, u vremenu kada je na parketu Nikola upućuje svaku petu asistenciju. Sledeći na listi rukija uzevši sve sezone od 1979-80 do ovogodišnje je Kris Veber sa 17,1%.
Primer 2: NetRtg sastoji se od ORtg i DRtg. ORtg (ofanzivni rejting) meri utjecaj, koji igrač ima u ofanzivnom delu igre. U biti se radi o proceni broja poena, koje jedan igrač na terenu donosi za 100 poseda. Default ili sredina je 100, iznad su iznadprosečni ofanzivni igrači, ispod ispodprosečni. DRtg (defanzivni rejting) mu dođe kao ogledalo gore navedenoga, ovde je reč o broju poena, koje sa tim igračem na terenu tim dopušta na 100 poseda. 100 označava prosečne defanzivce, iznad 100 su ispodprosečni, a ispod 100 iznadprosečni defanzivci.
Jokara je tu 3-ći od svih rukija centara ili krilnih centara počev od sezone 1979-80 do ove. https://twitter.com/MilanDjordjev20/status/721146076879839232 Bolji od njega su jedino neverovatni Sabonis i Admiral David Robinson lično. Jokara je iza sebe čak ostavio i Dankana u ruki godini, koji je tik iza njega na 4 mestu.
Evo kako to izgleda u brojkama:
Sabonis ORtg: 116 DRtg: 97 NetRtg (=razlika izmedju ORtg i DRtg): 19
Admiral ORtg: 116 DRtg: 97 NetRtg (=razlika izmedju ORtg i DRtg): 19
Jokara ORtg: 118 DRtg: 104 NetRtg (=razlika izmedju ORtg i DRtg): 14
Dankan ORtg: 108 DRtg: 95 NetRtg (=razlika izmedju ORtg i DRtg): 13
Tauns ORtg: 112 DRtg: 106 NetRtg (=razlika izmedju ORtg i DRtg): 6
Noel ORtg: 96 DRtg: 99 NetRtg (=razlika izmedju ORtg i DRtg): -3
Ovo je stranica, sa koje zu podatci, pa možda još neko izčačka nešto:
https://t.co/yz0Ctoe7oy
Elem, šta sam hteo da kažem. Ima svaka statistika svoje mane i slabe tačke, ali nije da je sasvim udaljena od stvarnosti. Tako da, barem po mom mišljenju trebamo da damo ključeve na centarskoj poziciji Jokiću u ruke, da nam on bude startni centar ili tu barem deli te minute sa Raduljicom, a ne da se zamajavamo o tome koliko minuta da mu damo.
Edit:
Ovo za Fibu. Klasično proseravanje. Ne mogu da verujem šta ljudi rade. Mislim, ne znam zašto su posegli sa ovim. Izgleda mi da su polupali sve lončiće. Nadam se da će neko iz Fibe da odgovara za ovo.
sRCE i kOHEZIJA nad parama i individualizmom __ UVEK
2014: Maccabi Tel Aviv; Atletico Madrid
Srbija: Kad te ne j*bu samo živi, već te i mrtvi j*bu.
Srbija: Zemlja vidovitog Dragana, spasitelja košarke.
To worry is to dream in the wrong
direction.