- Sub Mar 05, 2016 4:10 pm
Ajde drugo pitanje: koje dugoročne (pa i kratkoročne) koristi može srpska košarka da ima od napuštanja regionalnog formata i vraćanja na nacionalna? Jel jedini način da prođemo bez sankcija napuštanje regionalne lige? Ja mislim da nije.
Divos napisao:@ djokondaLepo si spakovao pitanje...kao Sloba 1998.
Догма није, ни озбиљна ни неозбиљна, нема шансе, како год тумачио тај појам. Само једно размишљање.
Генерално, када правимо паралеле, па ту провлачимо како је у другим колективни спортовима, ту увек има простора да селективним приступом (наравно бирајући рђаве појаве и процесе), протуримо неко себи згодно, а заправо данас "пожељно" виђење.
Али овде је реч о кошарци, па да останемо код кошарке. А и није тема дилема национална или АБА лига или интерес неког клуба (у овом случају Звезде), већ репрезентација. У теми АБА лига можемо коју о тој лиги, и да ли треба да остане.
Овде је и тема наговештај, додуше кроз медијско спиновање, да би ФИБА могла посегнути за топузом. Србија је била и прошле године прозивана, баш због пословања и ствари везаних за АБА лигу (званично образложење, а позадина приче је вероватно дубља, ја је не знам, али сам изнио и који би још могли бити разлози). И ову опасност не треба подценити. Јер Србија је, у пакету кроз АБА лигу, одбила да се приклони клубским такмичењима у надлежности ФИБА-е. По мени погрешан избор. И то је моје мишљење, као што неко има неко друго. Сваки аргумент, другачије виђење ћу уважити, али не и задрту навијачку пристрасност и острашћено држање стране неком клубу, јер је ето фокус тог клуба усмерен ка АБА (а и мало би се утрпали у "клуб богатих"). У таквим "расправама" ме нема.
Право питање је. Да ли је вредно ризиковати могуће санкције Србији зарад једног задртог истрајавања на једној оријентацији (АБА и УЛЕБ), и оријентацији од које је велоко питање да ли ће и један клуб дугорочно имати вајде.
Ajde drugo pitanje: koje dugoročne (pa i kratkoročne) koristi može srpska košarka da ima od napuštanja regionalnog formata i vraćanja na nacionalna? Jel jedini način da prođemo bez sankcija napuštanje regionalne lige? Ja mislim da nije.