Teme vezane uz sve reprezentacije
By Divos
Приметио сам нешто одавно, када су у питању националне селекције. Ту је наравно безброј селектора, свако има неку своју екипу, али и ти љубитељи кошарке, чија страст за кошарком се мора наравно уважавати, гледају у правилу до властите тарабе, и састављају екипу од оних играча који им се највише допадају (а и логично да ће навијач неког од вечитих у дилеми од 2 конкурентна играча на некој позицији дати предност оном из "свог омиљеног клуба", поштено). Тако се састављају екипе за ол-стар мечеве, и мечеве где се не морате равнати према противницима, а и не морате марити колико ће ти играчи моћи одиграти на потребном нивоу где се игра дан за дан, колико ће се подредити колективу, прихватити улогу у тиму и мању минутажу и још много тога.
Ако таквим острашћеним љубитељима кошарке скренете пажњу да су и други опасни, да имају квалитет, да ваља потражити играче који ће им парирати следи одговор, уз наравно понеку увреду: "шта, ми да се равнамо према тамо некима, ми смо велесила, ми требаммо гледати само себе, нека се они према нама равнају", и сличне мудролије, уз често омаловажавање ривала. И погубно размишљање.

САД су некад тако састављале екипу, од неких универзитетски играча, не марећи много и на селекцију, јер су били предоминантни. Па како су 1970их и 1980их почели губити доминацију мењају оријентацију и од 1992-е шаљу у правилу ол-стар НБА тимове. И ту су такође били предоминантни 10ак година.
Нису много марили ни на припреме, нису марили да то буде такмичарска екипа већ тако екипа коју одаберу на основу неког произвољног виђења. И 3 пута су се опекли, 2002-е (Србија) па 2004-е (Скола и гаучоси) и 2006-е (Спанулис и несташни Грци).
И мењају оријентацију, увидели су да тако више не иде. Од 2008-е, то је већ темељитији приступ, ствари преузима један од понајбољих њихових тренера Кшишевски, то су већ такмичарске екипе, не ол-стар екипе већ екипе које ће најбоље парирати противницима, имају и специјалце за одбрану (рецимо Игудала, Т.Чендлер који никако нису ни међу 40ак првих звезда НБА), "скенирали" су детаљно европске екипе, проценили да су корисније ниже поставе, зато увек у екипи имају "лажне четворке", и уопште форсирају (брзу и агресивну) игру на коју ће европске екипе теже одговорити.
А пазите, САД имају базу играча да саставе 8 супер јаких селекција, минимум, и они не улазе у ову причу препотентно са неком ол-стар екипом, већ се равнају према опасним противницима, па ко смо онда ми да кажемо, какви црни Чеси, Летонци итд.

Зато се морамо равнати према потенцијално опасним ривалима, а то су у Београду посебно Чеси и Летонци. А "Jomer" је већ приметио, Летонци ће бити, играо Порзингирс или не, јако опасни, оријентација је на спољној игри, на шуту, и јако опасни шутери али добри су и у рекету. Ваља одговорити, ваља тражити решења, играче који ће их притискати, одиграти агресивну одбрану, имати и 3 или 4 спољна специлакца за одбрану у екипи (срећом, имамо их), чак и предлог "Подгорице" да барем на турнир у Београду одемо за 8 спољних и 4 висока има смисла (иако сам увек лично за 7+5, али има смисла).
И Чеси су опасни. Видели смо их на ЕП, немају ширину, игра им се темељи на тројици играча (Весели, Саторански и Шилб) али и такви су разбили Хрвате 30ак разлике. Имали су на ЕП тек једног високог играча, али биће кудикамо јачи у рекету јер ће ту бити и овај Балвин (217 цм), који је опасно напредовао и има у Севиљи јако добру сезону. Самим тим ће Весели бити растерећен, играти и поз. 5 и поз. 4 по потреби. И ту треба тражити решења која ће квалитетно одговорити.

Тако, много тога ваља имати на уму, профил противничких играча, које су им слабе и добре стране, проценити где можемо остварити доминацију, извагати много тога, и саставити екипу екипу која ће добро изгледати.
За сада и није разумно већ тражити неких 12, већ одредити на некој позицији која су двојица, а којег ваља отписати, јер не знамо шта ће се све издогађати у наредна 4 месеца. Могуће су и повреде, да нешто искрсне, да се неко наметне.
И Сале верујем има доста играча у фокусу, па барем 20ак, можда и 25, видећемо када објави шири списак да ли ће бити неких изненађења.
By Jo.
Razmisljam... 8 sigurnih, za preostala 4 mesta velika konkurencija...

1-Teo, Jovic, Markovic,
2-Bogdanovic, Nedovic, Milosavljevic, Guduric
3-Kalinic, Simonovic, Dangubic, Zagorac
4-Bjelica, Jokic, Erceg, Jelovac
5-Raduljica, Marjanovic, Milutinov, Kuzmic

Milutinov, Kuzmic, Erceg, Jelovac - jedno mesto
Simonovic, Dangubic, Zagorac - jedno mesto
Markovic, Nedovic, Milosavljevic, Guduric - 2 mesta
Korisnikov avatar
By Heisenberg
Jo. napisao:Razmisljam... 8 sigurnih, za preostala 4 mesta velika konkurencija...

1-Teo, Jovic, Markovic,
2-Bogdanovic, Nedovic, Milosavljevic, Guduric
3-Kalinic, Simonovic, Dangubic, Zagorac
4-Bjelica, Jokic, Erceg, Jelovac
5-Raduljica, Marjanovic, Milutinov, Kuzmic

Milutinov, Kuzmic, Erceg, Jelovac - jedno mesto
Simonovic, Dangubic, Zagorac - jedno mesto
Markovic, Nedovic, Milosavljevic, Guduric - 2 mesta

Apsolutno se slazem, doduse mislim da Erceg i Jelovac nece biti na sirem spisku, mozda Macvan ali Sale ne voli taj tip cetvorke.
Iskreno kako vreme prolazi sve vise vidim Jokica na petici, gledao sam pre neki dan Denver kad su Nurkic i Jokic bili zajedno u petorci i za to vreme se moglo videti da mu ne prija vise ta pozicija krilnog centra, naravno moze on da odigra to na visokom nivou ali mislim da bi bila greska da ga u reprezentaciji forsiramo na poziciji koju ne igra u klubu i na kojoj je ovoliko napredovao.
Sto se tice beka i krila stvarno velika konkurencija sto je dobro, alil opet ja sam slab na ove nase bisere Gudurica i Zagorca i odmah bi ubacio tu decu u vatru, kad si klasa onda i sa 20god mozes da pravis razliku na terenu.
Korisnikov avatar
By Peja
Ne znam Heis, po meni je greota, ako pricamo da se svi odazovu, da tri mozda i najbolja igraca trenutno, dele istu poziciju.

Bobi je u dobrom stanju, narocito za standard reprezentacija, moze da izdominira svaku, Radulja je u sjajnoj formi, Jokic takodje. A zamisli da svaki ima po 13 min po mecu , u najboljem slucaju.

Po meni

4- Bjelica 25min Jokic 15min

5- Bobi 20min, Raduljica 15min, Jokic 5

Ovako su svi optimalno iskorisceni.

Ja bih formalno vodio Jokica kao 5, u smislu da pored njih cetvorice povedem jos jednu 4oku, ali sustinski Jokara bi igrao 4, a taj preostali 5ti visoki bi bio cetvorka koja bi samo popunjavala roster.
Korisnikov avatar
By Heisenberg
Pa dobro, tako ce najverovatnije i biti jer mi ako izuzmemo Jokica nemamo pravu zamenu za Bjelicu koji je opet imao slabu sezonu, Erceg je zajebao i Raduljicu po pitanju neozbiljnosti, Luka povredjen, Macvan i Savan nisu po ukusu selektora, Jelovac nije taj nivo, dakle sto se tice visokih skoro sigurno je ako svi budu zdravi to izgleda bas ovako:
4. Bjelica, Jokic
5. Bobi, Radulja
e sad peti visoki ko god da bude nece se nesto naigrati, a mozda i ne bude petog visokog vec cemo ici sa 8-4 gde recimo jedan Kalinic ili Simon mogu na 4 po potrebi, a Jokic na 5, univerzalnost nasih igraca nam daje tu elasticnost koja se meni cini u ovom trenutku kao najbolje resenje, jer ce onda na mesti beka ili krila moci da upadne jedan vise nego sto je planirano. Dakle:
1. Teodosic, Jovic
1-2. Nedovic
2. Bogdanovic, Guduric, Dragan
3. Zagorac, Dangubic
3-4. Kalinic, Simonovic
4. Bjelica
4-5. Jokic
5. Bobi, Radulja
Korisnikov avatar
By MILOS OBILIC
Mozda Kalinic nije siguran jer su se on i Djordjevic svadjali na proslom prvenstvu i Djordjevic ga ne voli.
By andrijafcb
Heisenberg napisao:alil opet ja sam slab na ove nase bisere Gudurica i Zagorca i odmah bi ubacio tu decu u vatru, kad si klasa onda i sa 20god mozes da pravis razliku na terenu.
Ја не знам што се сви устручавају око њих,обојица имају по 21 годину,Дивац и Д.Петровић нису заједно имали ни 40 година када су дебитовали за репрезентацију...
By Bojdo
Teo je sa 22 vodio Srbiju do srebra. Kukoč je sam pričao u intervju zegrebačkim medijima, koliko im je značilo sto su veoma mladi gurnuti u vatru. Zagorac je biser neprocjenjiv.
By Jo.
MILOS OBILIC napisao:Mozda Kalinic nije siguran jer su se on i Djordjevic svadjali na proslom prvenstvu i Djordjevic ga ne voli.

Kalinic je igrac za poziciju 3/4, dok su Zagorac & Dangubic realno 3/2...a Guduric cisto 2...(tesko ispred Milosavljevica i Nedovica)

Mislim da se Kalinic vise uklapa u petorku, posebno zbog igre u odbrani, i u rotaciji moze da pokrije igru ispod kosa...

Dangubica u Zvezdi koriste samo za odbranu, jednostavno Radonja nema poverenja u njega...

Kod Zagorca mi je problematicna odbrana..., sa druge strane sigurno najtalentovaniji mladi igrac I velika perspektiva... spreman za Rio...?...ne znam...
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 1165
KK Partizan 2025/26.

Много бољи и спремнији је био Дубаи.. Да Препелич […]

KK Crvena Zvezda 26/27

И званично Наваро нови тренер.. Требаће му много с[…]