- Uto Jul 16, 2019 11:58 am
Ja ozbiljno razmišljam da prodam auto (jedan od dva) i da za potrebe posla koristim taxi i ponekad prevoz. Ja dnevno pređem u proseku 30-ak kilometara čiste gradske vožnje...znači nekih 150 kilometara nedeljno. Auto koji koristim za posao je reno klio benzinac 1.2 koji po gradu troši nekih 8-8.5 litara što znači da nedeljno potrošim, na posao, do 15 litara benzina...dakle negde oko 2.500 dinara...za godinu dana dakle otrpilike oko 120.000...oko 1.000 evra dakle...plus godišnji servis i registracija i gume, troškovi godišnje dođu na oko 1.500 evra. S obzirom da je u pitanju 8 godina star auto računam da bi mogao da ga prodam za 3.500-4.000 evra...tako da bi prodajom uštedeo oko 5.000 evra. S obzirom da bi taxi, ili cargo, koristio 2 do 3 puta dnevno (nekim danima i više, a opet nekim danima bi koristio i gradski prevoz), računam da bi u proseku na taxi dnevno trošio oko 2.000 dinara, dakle nedeljno oko 10.000 dinara, što mu za godinu dana dođe oko 4.000 evra, plus busplus, ali to je jako malo učešće u troškovima i to bi zanemario. Da bi stekao pravu sliku koliko mi se isplati treba uzeti u obzir duži vremenski period...npr. 8 godina. U mom slučaju troškovi automobila bi bili:
nabavka automobila - 12.000 evra (kupio sam nov auto), plus troškovi oko 1.500 evra godišnje, minus prihod od prodaje kola 3.500 evra...za 8 godina mu to dođe oko 20.500 evra.
taxi - 8 godina puta 4.000 evra...dakle 32.000 evra.
dakle razlika mu dođe 11.500 evra za period od 8 godina ili 1.450 evra godišnje ili 120 evra mesečno sam u minusu...i to bi trebalo da bude cena koju plaćam za manjak nerviranja i umora od svakodnevne vožnje po gradu. Samo treba da odlučim da li sam tih 120 evra mesečno spreman da platim za eliminisanje tog maltreta.
Btw, autobus kao redovno sredstvo prevoza ne dolazi mi u obzir iz više razloga, ali pre svega jer je vremenski ekstremno nepouzdan vid prevoza.
Naravno, o ovom nikada ne bih razmišljao da ne posedujem drugi auto, koji uglavnom koristi supruga i koji korisitimo da vozimo dete do vrtića i za putovanja i slično.