momci,ispričavam se,tu večer kad sam planirao odgovor sam se otrovao hranom i završio u bolnici na par dana,pa sam kasnije zaboravio
uglavnom,split,ajde stvarno ću ukratko jer je priča predugačka.
split je uništen u periodu do 2005. idućih pet sezona egistirao je i životario prije svega zahvaljujući velikom entuzijazmu velikog dina rađe,koji je bio predsjednik kluba, te poduzetnika ilije naletilića,koji su iz vlastitog džepa pokrivali budžet te krpali i borbu borili sa politikom i sponzorima.klub je bio stalno na rubu ulaska ili izlaska iz ABA lige,uz jedan labuđi pjev 2008. kada su predvođeni rudežom,perićem,dejanm ivanovim i garnettom izbacili cibonu u play offu i igrali majstoricu finala sa zadrom.
paralelno sa tim događanjima,nikola vujičić napustio je izrael. tome se nije pridavala velika pažnja,ali ja sam čuo,naglašavam čuo i nemora biti istina, da je vujo tamo ušao u neke ozbiljne igre sa ozbiljnim ljudima i popuši ozbiljan novac,navodno oko milijun eura.zajedno sa šarunasm jasikevičusm recimo,i da je tada neki lik iz maccabija koji je tu cijelu "kombinaciju" vodi počinio samoubojstvo,dal manager,vlasnik,predsjenik,nisam siguran i neda mi se provjeravati.može tko hoće,mora biti na netu.
nakon toga vujo se vrati u hrvatsku i osnva AKADEMIJU NIKOLA VUJIČIĆ. sav kriminal i cijela propast splita vezana je uz te tri riječi. vujine namjere su jasno odmah prepoznali u splitu te je odjeban i akademija je isprva funkcionirala u rijeci. nakn godinu dana, ipak je prebačena u split,a vujičić je imenovan sportskim direktorom kluba. dino rađa se umorio i više nije mogao bez podrške politike i medija. sad kreće cijela priča. prije svega, akademija potpisuje ugovor sa kk split te postaje prvo neslužbena škola košarke kluba. nikola vujičić,kao sportski direktor kk split potpisao je ugovor sa akademijom koja nosi njegovo ime i čiji je vlasnik,te je prema tom ugovoru split plaćao cca 500 000 eura godišnje akademiji,svi relevantni igrači iz omladinskg pogona potpisali su ugovor sa akademijom.oni koji nisu htjeli-izbačeni su iz kluba.prema ugovoru,svu odštetu od budućih transfera ubire akademija,ne kk split. čak je i laicima jasno kako je sukob interesa u pitanju, netreba neko pravno obrazovanje za to. i to težak sukob interesa. ovdje je jako bitno naglasiti da taj ugovor javnost NIKAD NIJE VIDJELA ,iako je vujičićev kompanjon,njegov goebels,kum,najbolji prijatelj,novinar,moralna nakaza,suptuženik za ubojstv djeteta i vlasnik sportneta ( čiji forum u životu nisam niti neću iz principa otvoriti iako je navodno dobar) bernard jurišić desetine puta lagao javnosti kako je ugovor poznat,objavljen, ili će biti objavljen. to svi možete vrlo lagano provjeriti i u guglu unosom ključnih riječi, puno članaka i pressica je jurišić odradio.
nakon što je zaposjeo klub počela je druga faza-pustošenje i uhljebljivanje. jurišić je kao jedan od vodećih sportskih novinara stvorio sliku o vuji kao spasitelju kluba.neupućena sportska javnost je nasjela te je vujo tih godinu,godinu i pol dana imao zvjezdani status.split se sa nekoliko mladih igrača kao sobin,kraljević,krušlin,iskusnih mime,suba i dijan,uz vujčića i povratnika vukušića ,koji se vratio pod prijetnjama trudnoj supruzi iz zagreba , logično kroz bijedu naše lige vratio u ABA ligu 2011.u klubu je uhljebio koga je stigao.prasetina bernard jurišić zaposlen je kao glasnogovornik ,plaća oko 6000. čak je svog frenda zaposlio kao maskotu za 4000,pola svojih seljačina je zaposlio u klubu,uključujući i trenera mladena šestana kojeg vodi cijeli život sa sobom i koji je sada u maccabiju. treba li reći da šestanu duguje sve jer mu je NAVODNO prepravio rodni list i pisao dvije godine niže godište što mu je omugućilo dominaciju mlađim kategorijama na svjetskoj razini i sjajan ulazak u seniorsku košarku. iz tog kuta zanimljiv je nagli pad karijere u ne tako poznim godinama.jasno ,jer je kao i mnogi,u ratnom vihoru devedesetih prepravio godište. treba li reći da je mladenu šestanu povjerena nova turbo generacija sa gripa predvođena marinellijem ,ivanom benderom,vručinićem,a prije svega draganom benderom i at žižićem koji su po svemu morali biti novi kukoč i rađa.svi ti igrači su imali ugovor sa akademijom naravno. treba li reći da na putovanjima omladinskih kategorija ,npr na turnir u italiju,vujo nije htio platiti smještaj djeci koja nisu bila potpisala sa akademijom pa su ti dečki spavali kod svojih talijanskih kolega.
cijelo vrijeme trajala je medijska kampanja kako je klub u postupku spasa. grad je odobrio kredit od čini mi se 4 ili 6 mil kuna,ne sjećam se točno. cijeli iznos potrošen je za akademiju i uhljebe u klubu. istovremeno, kupljeno je dodatno vrijeme započetim preoblikovanjem kluba u dioničko društvo.riječ je o modelu gdje se klub uz pomoć lokalne samoprave pretvara u dioničko društvo,gdje uzgred vjerovnici moju svoja dugovanja upisati kao dionice,a predviđa ga hrvatski zakon o sportu iz 2006. na sličan način privatnim klubom postali su mnogi nogometni klubovi kao hajduk,a isti proces neuspješno ili manje uspješno provodi kk zadar. time je samo kupljeno na vremenu.
plan je bio jasan,izmusti para koliko ide i onda pokupiti svoje prnje.i najveći bonus,mlade igrače. to se i dogodilo,vrgoračko smeće je pobjeglo u izrael . sa sobom je odveo dragan bendera koji je za njega vezan privatnim ugovorom. sa sobom je odveo i šestana.moralist jurišić se prestao oglašavati po tom pitanju. at žižić ima sreće da ima brata,kšarkaško zaleđe,te je danas u ciboni ,pod patronatom bratovog agenta miodraga ražnatovića i više mu vujo neće određivati karijeru.marinelli je pobjegao,uvjet je bila slovenija,nije ga smećar puštao u hrvatske klubove.iza sebe ostavio je pustoš u klubu, klub bez omladinskog pogona,bez uprave,bez maltene seniorskog tima.govorimo o kk split, najvećem europskom klubu. iza sebe ostavio je i šest alimentacija koje plaća,što sam čuo iz svojih provjerenih izvora. također,zajedno sa svojim goebelsom ima i kazneni postupak za smrt djeteta:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/trag ... 20920.aspx
nije nebitno reći i da je glavni mag splitske košarke josip bilić ,direktor iz 80tih i 90tih,danas vlasnik sidra koje drži aba ligu. riječ je o čovjeku direktno odgovornom za sunovrat kluba u vrijeme kad se uprihodilo -petnaestak-dvadesetak milijuna maraka od transfera kukoča,rađe i tabaka.nitko nikad nije za to odgovarao,možda zato što je bilić oženio sestru mladena bajića,tadašnjeg splitskg javnog tužitelja,a u vrijeme kada je vujo haračio hrvatskog državnog odvjetnika (javni tužitelj jel) .u to vrijeme bajić j bio čovjek broj jedan u državi koji je uhapsio premijer sanadera i niz ministara,te čisto sumnjam da je kk split smio ikada doći pod istragu.
nadam se da je odgovor zadovoljio,za sve detalje mogu pojasniti.