Mesto za sve nekošarkaške diskusije
Korisnikov avatar
By Valderama
#259065
Treba zamrznuti problem, ostaviti ga nekoj sledećoj generaciji Srba da se pozabavi njime u povoljnijim međunarodnim geopolitičkim okolnostima.

Franjo Tuđman 1991, 1992, 1993, 1994, i do sredine 1995. nije izašao pred hrvatsku javnost sa porukom: "Poštovani građani, realnost je da mi nemamo vojnu, političku, zakonsku i ekonomsku kontrolu nad 30% naše teritorije. Moramo napraviti istorijski kompromis sa krajiškim Srbima i korigovati granice avnojevske Hrvatske!"

Vojska RSK je 1991. imala 80 000 vojnika i policajaca, dok je avgusta 1995. spala na svega 28 000 vojnika čija je prosečna starost bila 42 godine.

Hoću reći realnost i okolnosti se menjaju.

Alija izetbegović 1992, 1993, 1994 i 1995 nije izašao pred bošnjačku javnost sa porukom "Poštovani građani činjenica je da Srbi i Hrvati kontrolišu 85% teritorije BiH, kao i da polovina građana ove zemlje ne želi da živi u njoj, stoga moramo odustati od proklamovanog ratnog cilja celovite Bosne i Hercegovine i prilagoditi se gorkoj realnosti!"

Vojska RS je tokom čitavog rata rutinski držala čak 71% teritorije BiH, dok je u septembru i oktobru 1995. bila u stanju potpunog kolapsa i pred žestokim slomom i konačnim porazom.

Hoću reći realnost i okolnosti se menjaju.

Mi trenutno nemamo kontrolu na 14% naše teritorije, ne treba gubiti glavu zbog toga i padati u nacionalni defetizam. Treba u "pregovorima" sa oholim i prepotentnim šiptarskim separatistima postavljati nemoguće zahteve, tako proces razvući do u nedogled i na taj način nezvanično konzervirati sadašnje stanje.

Njima gori pod nogama, ne nama. Neka se koprcaju u svom nestrpljenju da izađu iz statusa države podignute na osnovama "divlje gradnje".

Mada ja mislim da će Vučić potpisati sa njima taj famozni pravno-obavezujući sporazum (ulazak u UN) i tu će biti kraj priče za sva vremena. Zato ga Evropa godinama unazad tetoši i veliča.

Prihvatio bih priznanje Kosova samo ukoliko bi se zauzvrat dozvolilo ujedinjenje krnje Srbije i Republike Srpske. Mnogim silama je noćna mora i sama pomisao da bi se srpska država mogla protezati od Sofije na istoku do Zagreba na zapadu, tako da je ta džentlmenska i najrazumnija teritorijalna razmena skoro nemoguća.
Korisnikov avatar
By Duka85
#259066
Jedan update o dezinficijensima u borbi protiv Corona
EPA odobrila a mi nismo videli.
Limunska kiselina 2.5% kontaktno vreme 5 min.

Napraviti 30gr limuntusa na 1l dest H2O
Svi prethodno navedeni dezinf su na listi EPA! sad se kod nas pominje da asepsol ne radi... budalastina
I da ne bi usli u prepisku koliko je gore pomenuti rastvor %, ovo je malo jace ali radi posao
Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
By skeske
#259067
Kako ste ljudi, galami li Vucic na vas? :lol:
Evo u BL je trenutno situacija pred projektovanim vrhuncem. Mislim da je Seranic odlicno odreagovao i da dobro vodi sistem. Ocekujem drasticno povecanje zabiljezenih zarazenih kad krene masovno testiranje ali opet, to nije ni 50% onog sta sam ocekivao. uglavnom dobar posao. Neki kantoni u federaciji opasno brljave, pogotovo Mostar i Sarajevo, i nadam se da nas nece to kostati zatvaranja gradova, sto je vjerujem sledeca mjera ako virus u nekom kantonu dozivi ekspanziju. RS se mozda pokazao i najbolje u regionu zahvaljujuci sto je situacija prepustena struci.
Sto se tice ekonomske strane, vjerovatno ce sve ove drzavice dozivjeti ekonomski krah, ali to je i ocekivano uzevsi u obzir strukturu vlasti i politike prethodnih decenija. Najgore ce poderati sirotinju kao po obicaju. Valjda cemo tek poslije ovog shvatiti da smo mi zemlje treceg svijeta, ne evropa niti blizu evrope. Sto opet ne znaci da treba tugovati ili paniciti, prezivjeli smo i gore, nista ovo nije :D
Zivi mi bili, dajte Ostoji titulu, ponovite evroligu, ponistite prvenstvo u fudbalu, ne zelimo da budemo isti :D Ostanite kod kuce :)
Korisnikov avatar
By djokonda
#259069
@Valderama

a šta misliš da je razlog zbog čega je zapad u celoj ovoj priči protiv nas (raspad Jugoslavije i Kosovo), odnosno zašto je rađeno na slabljenju uticaja Srbije u regionu?
I šta misliš da mi dobijamo (Srbija) ujedinjenjem sa Republikom Srpskom? Misliš da će država biti mnogo jača nego sada? Misliš da bi to ojačalo naše pozicije?
Zanima me i tvoj stav o odbijanju Z4 plana 1995. godine.
Korisnikov avatar
By skeske
#259072
Interes zapada u unistavanju jugoslavije je prezvakana prica, znaju je i osnovci. Sto se tice spajanja Srbije i RS, to bi se cak moglo i izvesti u buducnosti, posebno poslije najezde muslimanskih migranata u evopu i njihovog zadrzavanja ovdje, mislim da ce istim tim koji su nas unistili trebati malo jaca hriscanska drzava na braniku evrope. Sa druge strane, ne vjerujem da ce smjeti ostaviti cistu islamsku drzavu na ovom podrucju, ali pocinjem da mijenjam misljenje poslije poteza oko Kosova... Mislim da su se svi po malo pogubili u svojim interesima na balkanu.
Korisnikov avatar
By Valderama
#259073
djokonda napisao: Uto Mar 24, 2020 10:07 pm @Valderama

a šta misliš da je razlog zbog čega je zapad u celoj ovoj priči protiv nas (raspad Jugoslavije i Kosovo), odnosno zašto je rađeno na slabljenju uticaja Srbije u regionu?
I šta misliš da mi dobijamo (Srbija) ujedinjenjem sa Republikom Srpskom? Misliš da će država biti mnogo jača nego sada? Misliš da bi to ojačalo naše pozicije?
Zanima me i tvoj stav o odbijanju Z4 plana 1995. godine.
1) Nisam siguran da mogu ponuditi precizan odgvor, to jest odgonetnti zašto je politka međunarodne zajednice usmerena ka cepanju srpskog etničkog prostora, slabljenju Srbije... bez obzira na to ko Srbijom vlada. Daj svoje mišljenje?

Isto pitanje je Đinđić postavio američkim kongresmenima decembra 2002. tokom polutajnog boravka u SAD.

2) Misliš da sa milon Srba više i uvećanom teritorijom za 25 000 kvadratnih kilometara Srbija ne bi postala kudikamo važniji faktor na Balkanu nego što je to trenutno slučaj?

3) Sa ove vremenske distance možemo mirne duše reći da je za bahato odbijanje Plana Z4 Milošević zaslužio da bude obešen na Terazijama već leta '95.
Korisnikov avatar
By Pavac
#259074
Ja sam moj stav o Kosovu davno izneo i drzim ga se. U Srbiji ima oko 7 miliona stanovnika, na Kosovu skoro 2 miliona Albanaca.. tih 2 miliona ce do zadnjeg poginuti za to Kosovo a od nas 7, poginulo bi 200 budala i zaludjenika.. Da li bi ijedan Beogradski ili Novosadski ili svejedno koji mangup isao na Kosovo da brani? Ne bi, ali bi kukumakao preko instagrama i palamudio bez potrebe..
Ako dobijemo sever Kosova prilikom neke razmene i da se sutamo nogama u dupe..
Sto se tice Republike Srpske, trenutno mi deluje realnije da RS bude samostalna, nego ujedinjenje ..

Sta je plan Z4?

Послато са Redmi 5 Plus помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
By Valderama
#259075
Pavac napisao: Sre Mar 25, 2020 12:48 am Ja sam moj stav o Kosovu davno izneo i drzim ga se. U Srbiji ima oko 7 miliona stanovnika, na Kosovu skoro 2 miliona Albanaca.. tih 2 miliona ce do zadnjeg poginuti za to Kosovo a od nas 7, poginulo bi 200 budala i zaludjenika.. Da li bi ijedan Beogradski ili Novosadski ili svejedno koji mangup isao na Kosovo da brani? Ne bi, ali bi kukumakao preko instagrama i palamudio bez potrebe..
Ako dobijemo sever Kosova prilikom neke razmene i da se sutamo nogama u dupe..
Sto se tice Republike Srpske, trenutno mi deluje realnije da RS bude samostalna, nego ujedinjenje ..

Sta je plan Z4?

Послато са Redmi 5 Plus помоћу Тапатока
------------------------
Plan Z-4 (skraćeno od Zagreb 4) je naziv mirovnog sporazuma koji je predložen radi okončanja rata u Hrvatskoj i reintegracije samoproglašene Republike Srpske Krajine u Republiku Hrvatsku.

Prelog je pripremila grupa Zagreb 4, poznata kao mini-kontakt grupa, koju su činile SAD, Rusija i Evropska unija (preko Francuske i Nemačke).


Bitne tačke plana


- potpuna monetarna nezavisnost, koja bi uključivala fiskalnu politiku i zasebnu monetu;

- Republika Srpska Krajina bi bila zona slobodne trgovine bez carina, čime bi se ohrabrio ekonomski rast;

- elementi državnosti bi uključivali grb, zastavu, himnu i policiju;

- 11 opština u kojima su Srbi imali većinu prema poslednjem jugoslovenskom popisu iz 1981. godine imale bi poseban status i činile bi „Srpsku Krajinu“;

- Istočna Slavonija, Zapadni Srem i Baranja ne bi bili uključeni u autonomnu Republiku Srpsku Krajinu, ali bi imali odvojene procese reintegracije uz prisustvo međunarodnih mirovnih snaga;

- Ustav i zakoni Republike Hrvatske bi važili na teritoriji Republike SrpskeKrajine, ali bi prethodno morali biti odobreni od predstavnika Republike Srpske Krajine;

- Republika Srpska Krajina bi imala izbore za predsednika Republike Srpske Krajine;

- Republika Srpska Krajina bi bila demilitarizovana a hrvatska vojska bi mogla ući samo na poziv predsednika Republike Srpske Krajine;

- Ni jedan zvaničnik Republike Srpske Krajine ne bi bio odgovoran nijednom zvaničniku Hrvatske.

Slika

--------------------------------------------------------

Eto, ukratko izloženo, to je prikaz Plana koji je nama bio neprihvatljiv.
Korisnikov avatar
By djokonda
#259079
skeske napisao: Uto Mar 24, 2020 11:52 pm Interes zapada u unistavanju jugoslavije je prezvakana prica, znaju je i osnovci.
Jedno je interes zapada (tačnije starih članica EU) da uništi Jugoslaviju i na to je jednostavno odgovoriti i racionalno, ali ja ne pitam to, mada tvoje poistovećivanje uništavanja Jugoslavije sa pitanjem zašto je zapad protiv Srbije je meni zanimljivo jer ukazuje poistovećivanje Jugoslavije i Srbije. Ja lično verujem da je glavni problem Srba što ne vide ulogu srpskih političara i srpskih elita iz prve polovine 20. veka u uništavanju ideje ujedinjenja Južnih Slovena kao jedine opcije koja je mogla da donekle spreči da budemo ovo što sada jesmo (svi u regionu)...nebitni.
  • 1
  • 3468
  • 3469
  • 3470
  • 3471
  • 3472
  • 3512
Svaštara

Kod nas se za sumadijski okrug ceka 1800 testova d[…]

KK Crvena Zvezda 2019/2020

Misko svima dovodi igrace sem Megi, mozda zna da s[…]

Fudbal

Brat od tog Zejica je bio u Partizanu kao kadet, p[…]

KK Partizan 2019/2020

Taman sam se radovao a onda vidim stefan jankovic […]