sinoc sam pisao post , ali ga je progutao forum
napisacu neki drugi put o basketu u kraju i urbanim legendama i jos nesto sto ide uz to... sada me iskreno mrzi jer sam sinoc bas to pisao tako da idem dalje :
evo iz mog skromnog iskustva sam izdvojio jedan basket po svemu sudeci meni najdrazi do sada ...
Dakle krenuli smo na ekskurziju krajem septembra prosle godine u Grcku, treca godina gimnazije. nakon leta koje smo moje drustvo i ja proveli na Difu(igralistu Sportskog zavoda za fizicku kulturu Srbije) to je ono u Kosutnjaku gde zive studenti, dogovorili smo se da moramo da odigramo jedan basket i na ekskurziji. posto u mom odeljenju od 12 decaka nas 5 smo trenirali kosarku i vazimo za ozbiljnije u skoli nije bilo problema da se to organizuje. ali kao sto znate na ekskurziji se uglavnom sprdalo, pilo, ne spavalo, putovalo autobusom i sve sto ide uz to. vreme je za svaki dan od 8 koliko smo proveli zajedno bilo izvanredno kao u sred leta.
jednog dana dok smo imali slobodno vreme u Atini, drug i ja odlucimo da odemo su soping. bazamo mi tako po gradu i naletimo u jednom trenutku na prodavnicu Adidas. naravno kao najveci zaljubljenici u sport ne propustimo mi priliku da je posetimo. unutra naletimo na brdo patika uglvanom nekih poznatih NBA igraca(na koje je moj drug drkao) i koje su naravno bile astornomskih cena, i tu se mi promuvamo i nabasamo na lopte Cikaga, Bostona, Lejkersa i jos nekih klubova, i dogovorimo se nas dvojica da posto je lopta 15e bila da paltimo po 7. u pocetku kada smo je kupili svi su nas gledali kao kretene jer sta kupujete loptu kada smo na ekskurziji, ali dobro ja sam lud tako da nije bilo vazno sta drugi misle. sledece pitanje je bilo gde cemo je upotrebiti?! i naravno kako na ekskurziji naci teren i vreme da izgule patike i lopta.
tako jedan dan bio je 5 po od kako smo bili tamo mi u Atini promenivsi hotel shvatimo da se ispred hotela nalazi teren "kavez" i mi tu svi srecni i resimo taj dan da vece provedemo na basketu.
prvi problem je sa kim cemo da igramo posto je nas 4oro iz odeljenja znalo da igra (5. je ostao u Bgu) fali nam jos 2 coveka. a u ostalim odeljenjima sve neki pacenici. ali bilo je jedno odeljenje koje je imalo dva brata koji treniraju u Rasu. i tako krenemo mi na veceru kad meni neki sminker koji ide u odeljenje sa tom bracom u liftu predlozi da igramo basket. na sta naravno potvrdno odgovorih ( iovako je bilo veliko rivalstvo izmedju nasa 2 odeljenja u prethodnim godinama), i dogovorimo se sa njima 3 na 3 posle vecere. vecerasmo mi i lagano sa ful opremom i novom loptom na teren. krenuli i neki drugari sa nama da gledaju satro.
ulazimo na teren, jedva kroz rupu na nekom delu celicne mreze. oko kaveza drvece neko, upaljeni reflektori, ful atmosfera. teren izsaran zelenom bojom dok je reket bio crvene boje i bio je kvadrat, kosevi sa odlicnom tablom isaranom grafitima, mrezica neka sabijacka, obruc nesto tvrdji. sa jedne strane tribine gde su sedeli raznorazni tipovi, neki su bili zainteresovani za nasu igru i izgledali kao skautu

, jedan od tipova je bio bezkucnik koji je uspeo za vreme dok smo mi odigrali prvu partiju da napravi neko skloniste sebi od par cebeta... po terenu mestani neki vozikali bajseve, na drugoj strani terena sutirali fudbalsku, zakucavali jedni , drugi dimili nesto ...skroz normalna atmosfera. sutnili smo tu mi nekoliko puta i ja odo da potrazim drugare iz nekog treceg odeljenja koji su nesto kao hteli da igraju sa nama, ali su na kraju otisli na zurku i da uzmem vodu. kad sam se vratio braca i taj njihov drugar su vec igrali protiv moja 3 druga i izgledalo je grozno, jer su moji gubili fazon 7:2, tu ja udjem umesto jednog druga i krenemo mi lagano da igramo...

tvrdje smo nesto igrali jer su momci bili fizicki cvrsci od nas, ali smo bili jaci u skoku, uz ravnomerno rasporedjeno raspolozenje tj. procenat suta sa poludistance, jer je trojka bila na 6.75 mozda i jace pa se nismo ni trudili mnogo da izlazimo na 3 poena. vratismo se mi u zivot nekako i u napetoj zavrsnici na 19-18 za nas ja probijem prvi put naskocim i pogodim, 20-18, sledeci napad posle nekoliko dodavanja dobijem loptu, izolujem se i onda dobijem blok, prodorom do kraja uz faul resavam mec 21-18. nema stajanja krenemo mi u drugu partiju i tu rezultat varirao, igralo se tvrdo kao i do tada i na kraju smo(ne secam se tacno kako) izgubili 21-19. nakon toga nam prilaze par loklanih tipova (znate kakvi su grci ) koji su nas do tada gledali i na nekom iskvarenom engleskom predloze da igramo sa njima, medju njima je bio crnac to je vazno napomenuti!

ja pitam ortake dal oce da igraju ovaj jedan odmah odgovori da, ali jedan od brace mi uleti i kaze ma daj jel ste ludi da igramo sa njima, nije da se plasim, ali ako ih dobijemo tesko da cemo se vratiti u hotel. i tu se sloze svi ostali da je bolje da iskuliramo i odigramo majsoricu. ali eto ih grci pocnu da nas smaraju kao ajde da igramo samo jednu vamo tamo... nista videvsi da necemo moci da igramo vise cestitamo jedni drugima na odlicim partijama i pokupimo se sa terena ostavljajuci za nama mestane koji su dokazivajuci svoju snagu zakucavali na kos na kojem smo mi do tada igrali. odlicno raspolozeni smo napustili teren i nismo se osvrtali, usledili su hotel i tus... odlicno raspolozeni smo nastavili zezanje u jednoj od soba...
evo i par slika, ne vidi se bas najbolje ali mislim da docarava dovoljno
teren, tribina, toplo vreme, noc, reflektori, dobra igra, sportski duh, ludi grci na drugom delu terena, ekskurzija... sve je to uticalo da to bude moj najdrazi basket u zivotu...
Nadam se da vas nisam preterano udavio ... pozdrav