- Sub Maj 17, 2014 10:27 am
E, ja cu malo da branim Tea.
Po cemu ste vi to vidjeli da on u napadu nije uradio nista? Meni je on sasvim korektno igrao u napadu, onoliko koliko je trener zahtjevao od njega. Za zlo mu se moze uzeti promasena trojka na +5 (ako se dobro sjecam), za koju da je pogodio bi prelomila utakmicu.
Svi mi znamo na cemu se zasniva Teova igra u napadu, vrhunski PnR. Medjutim, kako je Teova karijera rasla, tako je i paznja usmjerena na njegovu igru, i nazalost, on je poprilicno "procitan" igrac. Odbrana na koju se on tesko snalazi je agresivno pritiskanje po cijelom terenu (gubi snagu) i iskakanje na piku (sporo zaobilazi igraca na pomoci), a to danas vecina trenera koristi protiv njega.
Medjutim, ja ne mogu da povjerujem da vi ne vidite koliko CSKA igra tecnije kada je on u igri. Iako u statistici stoji da je imao 2 asistencije, pola poena je islo preko njega, sto bi se reklo, asistencija za asistenta (ko je rekao Sasa Kaun?).
Drugo, Mesinino vodjenje utakmice i taktika u napadu su se nisu isplatili. Covjek mimo svih kosarkaskih trendova igra sa tri visoka igraca, gdje Khryapa igra trojku, sto dovodi do slabijeg kretanja igraca sto Teodosicevom stilu igre uopste ne odgovara.
Trece, kada je Teo uzimao loptu i silovao, svi su govorili, sta koji djavo on uzima. Sinoc se momak sklonio u stranu, prepustio Weemsu ulogu lidera, a i na samom kraju je mogao sutati (sto bi nekada i uradio), ali je dao loptu igracu u boljoj poziciji (idealnoj). Jbg, nije on kriv sto ovaj nije mogao da pogodi.
Sto se odbrane tice, slazem se da je bio ocajan, ali samo u posljednjoj cetvrtini. Momak je u prvom poluvremenu igrao odlicnu odbranu. Sada cu i to malo analizirati.
Prvo, Teo je veoma inteligentan igrac, i zna da igra na strani pomoci. Njegov problem je u tome sto nekada previse pomaze svojim saigracima (previse se odmice od svog igraca), i usljed povratnog pasa on ne moze da stigne izrotirati. Sinoc se to desilo par puta prilikom pomaganja Krsticu protiv Sofoa.
Drugo, njegov najslabiji segment odbrane je probijanje bloka pa piku. Tek poslije dolazi odbrana 1 vs 1, pogotovo protiv igraca kakav je Rice. To je Mesina trebao da rijesi, a postojala su dva nacina.
Postavkom akcije u napadu gdje Teo prima loptu na niskom postu i igra ledjima protiv Ricea (takvu akciju je igrala i nasa reprezentacija, a i CSKA pod Kazlauskasom). Em bi izmorio Ricea, napunio faulovima ili jednostavno poentirao.
Mogao je jednostavno da odmori Tea, da ga cuva za napad, a da odbranu igra neko drugi. To je u jednom trenutku i uradio, ali se Jackson povrijedio, i on je vratio Tea. Isto tako, pokusao je da Tea stavi na Smitha, sto je ovaj lagano iskoristio igrom ledjima (za pomoc niko nije cuo).
Sto se tice zadnjeg kosa Maccabia, @Karaburac, objasni mi sta je Teo tu mogao da uradi? Momak je odigrao vrhunsku odbranu (za polozaj u kojem se nalazio), druga stvar je to sto je Rice odigrao jos bolji napad.
Generalno gledajuci igru CSKA, meni mnogo stvari tu nije jasno. Ta ekipa nema definisanog lidera, vjestacki se namece Weems, ali on to nema u sebi. Najgore, pitanje je da li ijedan njihov igrac to i ima?! Igru koju je Mesina postavio, ubi boze. Vec sam spominjao igru sa tri visoka igraca, sa kojom ne znam sta je dobio?! Pretpostavljam da mu to dobro dodje u odbrani zbog nacina igre, gdje osim centra svi sve preuzimaju. Kao i u kontroli skoka. Ali zato napad. Bruka.
Da se vratim jos jednom na Tea. Ocigledno je da se on ne moze osloboditi pritiska i tog "luzerskog" mentaliteta. Pitanje je, sta dalje? Na njegovom mjestu bih gledao Barcu. Trener koji "sakrije" Navara u odbrani, moze i njega. Plus, u napadu bi imao Tomica sa kojim bi gospodario u PnR igri. A, i znam da su se oni interesovali za njega.
Da spomenem i drugu dvojicu nasih. Krle katastrofa, 100x gori od Tea. Covjek ne moze kos da postigne. Micov je bio korektan za vrijeme koje je igrao.
Prins je sutercina,a to sto se njegovo ime nije naslo na guglu prilikom objavljivanja Knofijeve liste nije moja greska.