- Ned Jun 11, 2017 11:04 pm
@Poska
Odlican post na prethodnoj strani. Ne slazem se 100% sa svime sto si napisao, ali dosta dobra analiza.
Meni je licno najveca nedoumica sta raditi sa trenerom? Realno ovo ispadanje od FMP-a je velika sramota, a opet mozda neke sramote treba istrpeti zarad kontinuiteta. Ne znam ni sam.
Sto se tice mladjih igraca, bojim se samo da opet i sledece sezone ne prodjemo kao ove sa slucajevima Stevanovic i Rakicevic. Mislim da se tu jasno pokazala nasa nemoc da privucemo cak i talente neke C klase. Nadati se da od Tanaskovica i Jovanovica moze nesto puno da se izvuce je opet na neki nacin deplasirano i pokazuje koliko zapravo nije bilo plana u nasim mladjim selekcijama i pripremama tih igraca za prvi tim. Tanaskovic je uvek bio u senci Glisica, kad je Glisic zapalio (usput budi receno njegov domet je bio tema mnogih rasprava) Tanaskovic je uleteo u prvi tim sto bi se reklo ni kriv ni duzan. U najboljem slucaju decko moze da bude igrac zadatka, sto i nije tako lose, ali je problem sto igrac njegovih karakteristika mnogo zavisi od fizikalija koje on u ovim godinama nema da se nosi sa seniorima. Meni je pak Sloba Jovanovic klasican primer idiotizma kada su u pitanju mladje kategorije. Decko je isto godiste kao Vanja i igraju istu poziciju. Objektivno posmatranao Vanja samo na osnovu fizikalija odmah u startu ima prednost u odnosu na njega, a posto skoro ni jedna ozbiljna ekipa ne bi usla sa dva klinca na poziciji 2, bilo je jasno jos pre 3 godine da Sloba tu ne moze videti svoju sansu, i tada umesto da ga se maksimalno forsira da bude primarni ballhandler u juniorskoj ekipi i da ga se gura na poziciju 1 (ne da bude klasican plej, ali neki kombo, poenter, posto za to ima slifa), on je uvek igrao uz jednog klasicnog pleja i tako guran na poziciju 2. Pa cak i nas Andric koji se silom prilika vec nekoliko godina bavi kosarkom u nasem prvom timu je godinama u kadetima i juniorima Partizana igrao cetvorku, da bi ga Dule tada poceo spustati nize.
Prvo i osnovno sto se mora menjati je saradnja svih trenera u klubu i apsolutna podredjenost trenera mladjih selekcija treneru prvog tima. Dakle ako trener prvog tima kaze trebaju mi plej i cetvorka, ovi ima da uzmu najboljeg igraca za juniore da budu plej i cetvorka. Pa nek ne budu dovoljno dobri, ali nemoj da mi forsiraju onda dvojku i trojku kad nam to ne treba. Mora biti smisla, mora biti plana. Ako pak imas supertalentovanog klinca u kadetima na recimo krilu, onda seniorski trener mora praviti mesto za 2-3 godine da taj momak racuna na mesto u prvom timu. Moraju se konstantno praviti projekcije nekoliko godina u napred, sta je strateski interes, gde imamo potencijala u domacim redovima, sta je ono sto moramo da pazarimo itd. A ne ovako, od danas do sutra. Od ta posla nema nista.
I kad ne budes prvi ti...