- Čet Avg 29, 2013 12:59 pm
Psihijatar - mudroser ili doktor ?
S obzirom da je aktivnost na ovoj temi bila jednaka posecenosti myspace-a, odlucio sam da podelim sa vama dugo spremanu ekspertizu na temu - Zasto ne treba nikako slusati psihijtre, tarapeute i ostale psihonesto u trenucima kada drustvo nalaze da bismo to trebali da ucinimo.
Pre pocnimo od najtezih slucajevam - mentalno obolelih ljudi koji su smesteni u ustanovama koje bi trebalo da im obezbede izlecenje, ili bar stagnaciju bolesti.
Ako je neko imao tu nesrecu da poseti neku ustanovu, ja sam npr bio jednom u Topaji, shvatice da su u pitanju mesta koja mnogo vise lice na kazamate u Turskoj iz predratnog perioda, nego na mesto gde je moguce izleciti nesto.Dalaj Lama bi nakon tri dana u Toponici postao agresivan i devijantan um.Glavne odlike ovih mesta su ucmali smrad vlage i urina ludog Milojka koji je bio nezadovoljan jetrenom pastetom za vreme dorucka.Sve to iskombinovano sa psihijatrima koji svoje znanje koriste kako bi sto pre oguglali na ludake, a nikako da bi ih izlecili.
Medjutim to je opet problem drzave, para , a moja tema su tarapeuti.Dakle ljudi koji bi trebalo da vam omoguce izlecenje i da vas dovedu do istog nakon partije razgovora.
1.Da li znate sta je potrebno da biste postali psihijatar i da biste imali sopstvenu licencu da otvorite samostalnu ordinaciju?
Po slobodnoj proceni, malo vise od 10 godina je neophodno da guslate, strebate ko blesavi i radite jos neko vreme sa ludacima da biste dosli do toga.Sama cinjenica da vas zivotu uci neko ko je dok ste vi otrkitvali radosti poroka uglavnom ucio i nadao se da ce jednog dana naplatiti to sto veceras ne moze da izadje jer sutra ima Internu a ispitivac je dosta zajeban, zvuci poprilicno nakaradno.Ok, za bilo koju granu medicine, voleo bih da me leci neko ko je dosta ulozio u to sve, ali psiha i knjiga, nekako ne ide.
Zasto bi neko ko je iz knjiga ljudi slicnih njemu ucio o coveku znao bolje od coveka koji je iz kafana i na prakticnim "vezbama" po ceo dan radio sa ljudima?Da li mislite da bi otvoreno priznali, nakon 10 i kusur godina , nakon desetina hiljada nabiflanog stiva, da u sustini ljudsku psihu bolje poznaju alkoholicari, ili jos bolje iskusni sankeri , nego oni.Naravno da nikada ne bi.
U sustini tarapeuti imaju tu neku majstorsko - mehanicarsku crtu.Dovezes kola kod majstora, nemas pojma sta je al nece da upale, on pogleda, uhvati se za glavu, izvuce dim iz pljuge koja visi u ustima i konstatuje - Pa, ce bude zajebano, al mislim da mogu da napravim.Nisam ja prvi kome on prodaje ovu pricu, ali on je prvi kod kog sam dosao na tako nesto.Prenost je ocigledna.I dok ga ti juris nakon toga 3 nedelje da zavrsi kola, i dok on prica kako ceka delove i vrsi vaskolike operacije na automobilu, ni ne kapiras da je problem bio minijaturni osigurac vrednosti 150 dinara.Ali eto to je cena znanja i iskustva, i sve to na kraju platis 150 evra, ako imas srece.
Isto je sa psihijatrima.Hipoteticki, ako bi 95% ljudi bilo psihicki zdravo, oni prvo ne bi imali cime da se bave i otisli bi na ulicu.Drugo, ko odredjuje da li je neko zdrav ili bolestan?Sam psihijatar.Zamislite da se nadjete pred dilemom, da li da zaradite radeci na necemu sto nije previse ozbiljno, ili da ne zaradite nista.Da li je ikom ikada psihijatar rekao - E nije nista strasno.Ne.A zasto?Zato sto on zna, da cim ste dosli kod njega imate potrebu i sumnju, kao sto je slucaj auta i mehanicara, i da ne znate sta vam je, cim ste dosli kod njega, kao sto ne znate ni sta je sa vasim autom.Razlika...
Razlika je u tome sto mehanicar nekad mozda i ima toliko obaveza da ce jednostavno odustati od toga da vas vozi kao blesavog, a psihijatar je preko 10 godina cekao na sansu da mu neko dodje i da mu kaze da ne zna o cemu je rec.
Tu ide onda jedan ozbiljan pogled, ujednaceni ton, i gomila idiotskih pitanja...Pitanja koja uglavnom nateraju coveka da se oseca i mnogo losije nego kad je zakoracio u tu ordinaciju.Medjutim, tarapeut ce objasniti da samo na taj nacin mozete da resite frku, kakvu god da imate.Zasto?Zato sto je jebeno samo on tako naucio.Nacin je glup, cesto i u vecini slucajeva nedelotvoran.
Pazite, koliki je procenat danas ljudi sa nekim mentalnim falinkama.Ogroman.Da dobijemo informaciju da jedemo zarazen hleb, pljuvali bismo kako proizvodjace, tako i inspekcije.Medjutim ne u ovom slucaju.Nisu psihijatri odgovorni.
Zasto ne pribeci alternativnim resenjima.Umesto sto cete ceprkati po boji donjeg vesa necije babe koje je taj neko video u sedmoj godini i doziveo traumu kad je video da je petokraka na svakom brusu, mozete jednostavno da kazete ljudima nesto poput - Izlazi vise , - Pocni da pijes vikendom , - Pocni da se kladis . - Pocni da pratis fudbalske utakmice, postani huligan - Pocni da koristis psihoaktivne supstance.
Realno, doktori su uvek spremni da vam navedu spisak antidepresiva, u nadi npr, da vas sacuvaju od depresije.Ti lekovi, koji su po mnogim istrazivanjima i stetniji od lakih droga, a stvaraju i neverovatnu zavisnost, po svedocenjima mnogih, u 95% slucajeva od coveka naprave pogubljenu i osamucenu verziju panja, kojoj nije ni do cega.
Ej, aj da ne lecimo coveka od depresije tako sto cemo da mu damo nesto da zivne, aj da mu damo nesto da ga umrtvi.TIme cemo biti sigurni da nece imati volju jebeno ni za sta, a kamoli da se ubije, i imacemo ga kao pacijenta poprilicno dugo.Op vila na Dedinju, sjajno. - Kako napreduje nasa terapija? - Odlicno gospodine, samo uzimajte te lekove, i u sledecih 3 meseca cemo poceti da ulazimo u osnovu vasih problema, tek nakon toga, u sledecih 9 meseci pocecemo za razotkrivanjem zabluda.Za to vreme, uplaticete mi dovoljno para da mogu sebi da kupujem skupa odela, kola, i da jebem sta stignem, i tim, krajnje dubokim stvarima, dokazujem sebi svoju vrednost.
Materijalno vam gospodine nece pruziti zadovoljstvo, zato vas ja nakon cuku vremena isteram napolje i dodje mi drugi, jer ako ne ispostujem raspored, necu dobiti kesa koliko treba.
Mi, psihijatri, mozemo uzivati u materijalnim dobrima jer smo ceo zivot ucili kako s njima.Doduse, ucili smo i kako doci do njih, jednostavno ponavljati ljudima da nesto nije u redu s njima, kljukati ih lekovima koje onomad na kongresu dobismo kao preporuku od one fine kompanijice koja nam je tada platila put, smestaj , hranu i dzeparac za 15 dana na Havajima (sta sve nisu spremni da urade za dobrobit drustva, svaka im cast).
Par primera samo.
- Mala Indira, 22 godine.Debela, tezi ka ruznoj , al imala bi neke nade kad bi smrsala.Natalozene frustracije ispoljile su se kroz asocijalnost.To sve se svelo na klasicnu agresivnost, pracenu povecanjem gojaznosti.
PSIHIC - Dobro Indira , zasto si ti ovde?
Indira - Pa ne znam. (Indira je nesigurna.I ako je 99% vremena nadrkana prema roditeljima koji je osudjuju zato sto se krmi i tvituje, umesto da radi bar nesto korisno, nije ocekivala da ce doci pred psihijatra.Sad se trudi da kaze nesto sto bi zadovoljilo i doktora i sto bi joj omogucilo da se sto pre vrati svom zivotu.)
PSIHIC - Da li si ti jedna srecna osoba?
Indira - Pa nisam srecna.(Ide plac, nije mogla da se suzdrzi.Doktor dodaje maramicu (opa otvorilo se, racunaj ga minimum jo 9 meseci stalna musterija, ako se iskopa da je cale znao da povisi ton u mladoisti bice i godinica, dva, plus small bribe od caleta da ne zovem socijalno i ispricam kakav je siledzija bio))
PSIHIC - Tvoji roditelji su zabrinuti za tebe.Sta ti mislis o tome?
Indira - Pa iskreno, bas me briga.(Ovde je vec osetila da su neke granice pukle.Ako se izroncala ispred nepoznatog doktora, niko joj nece uzeti za zlo malo buntovnistva i ravnodusnosti prema njenim roditeljima)
PSIHIC - Indira, nekako mi se cini da problem ne lezi u tebi.Nekako mi se cini da je problen u relaciji izmedju tebe i roditelja.
Indira - Jeste.
Psihic - (Op, dobio sam je.Povladjuj, zavlaci , kamufliraj, dominiraj bre.A nisam izlazio petkom, lud si rekli su.Ko je sada lud , a?)Indira, zelim da razmislis o stvarima koje ti smetaju kod svojih roditelja, i da razmislis od kada datira ta netrpleljivost, pa cemo porazgovarati o tome na nasoj sledecoj seansi.Da li je to u redu?(U redu je Indirice, znam da ces doci opet, al ovde joj prepustam ulogu kao da ona bira.Ma dominiraj bre samo.
Indira - Naravno.Hvala vam puno doktore, mnogo ste mi pomogli.
PSIHIC - U redu je Indira.Nista lepse nego pomoci nekom. (Ne da sam ti pomogo, nego cu tek da ti pomazem.Mozda neki porse da kupim, cisto kao dokaz svoje psihicke superiornosti u odnosu na prizemne umove opterecene materijalnim...Definitivno da)
E ovako ja to zamisljam.Primera radi Indira dolazi kod mene.
Ja- Sta je bilo?
Indira - Pa roditelji su me doveli?
Ja - Zasto?
Indira - Pa zato sto necu da spremam ispite i necu ni sa kim da se druzim.
Ja - Ok.Evo ti broj teretane.Tamo su svi tako dezmekasti poput tebe pa neces da imas bedaru.Sibas tamo samo aerobne jedno 3,4 meseca.Debela realno jesi, ali nisi izgubljen slucaj.Nakon toga, izadjes u prvi kafic.Namontiraj se sto bolje umes, i napijes se ko govedo.Izivis se maksimalno nekih mesec dana, tako ces da upoznas ljude.Kad sve to odradis, ukapiraces da ces imati mnogo vise kesa ako radis nesto u zivotu, kad zavrsis faks, bice dovoljno za sve.A vrhunac, mozes da zavrsavas faks i paralelno da se provodis, loces po klubovima i analiziras pogresne izbore muskaraca umesto pogresnih izbora cipseva.Zivi, radi, i teretana da se sacuvas od ovoga sto si trenutno.Dodji za godinu dana, pa cemo tad da pricamo.
Indira - Vazi.
E sad.Umesto godinu dana kukanja, lelemudjenja, suza , svadja, dodatnog gojenja, i ostalih sranja.Godinu dana antidepresiva koji ce je napraviti jos debljom, a uticace samo na njenu agresivnost sta sam uradio.Agresivnost ce da isprazni u teretani.Izgledace bolje, bice pristupacnija, ali opet nece to biti vrh cupi.Zato ce i da joj prilaze oni finiji, manje samopouzdani, koji je nece unakaziti i oterati u rikverc nakon sto je pojebu i izbegnu.Kad nadje decka koji ce da je zadovoljava, imace i volju za zivotom, a samim tim i da radi nesto.
Jedini problem.Nece mi dolaziti 3 puta nedeljno na terapije i ostavljati mi bogatstvo, a ja sam vise od deceniju svog zivota proveo da bih znao nesto sto naturscik resi za 2 minuta.
Nastavice se...