Salvatore Guliano napisao: ↑Uto Nov 28, 2023 10:16 am
Što se Fiće tiče, kontam da će imati prostora za njega, ne mnogo ali da će biti. Drago mi je zbog njega, sećam ga se još iz perioda kad je imao 14-15 godina, on već bio u Baskoniji, a drug agent i ja sedeli sa njegovim roditeljima i mlađim bratom Davidom. Normalni neki ljudi, iz kraja što se kaže. Posle je promenio agenta pa zapalio na koledž, kad se vratio u Srbiju u Megu, ultra mi je bilo zanimljivo što je imao taj san i istrajao u njemu da završi u NBA. I tako posle Mege, sezona u Efesu, za koju mnogi misle da mu nije trebala, ali je upisao u svoj CV titulu Evrolige, pa onda Zvezda gde je imao ja bih rekao odličnu sezonu i na kraju odličan turnir sa repkom letos. Sve to vreme je on imao na umu da mu je primarni cilj da se vrati u NBA i drago mi je da je istrajao u tome, kao i da je na kraju završio tamo gde je želeo. Mnogi će reći, suludo je to što je radio i što je jurio NBA, ali većina ljudi ne može da zamisli kakva je to želja da se vratiš tamo u tu državu, nakon što u njoj provedeš neko vreme, a Filip je tamo proveo cele studije. Dakle nakon što je najlpši period neodgovornog dela života proveo u USA i uvideo sve benefite istog, stekao prijatelje, stekao diplomu, poprimio kulturu i način života, jasno je bilo da će težiti da se vrati tamo.
I drago mi je da se vratio u USA i da je potpisao svoj ugovor u NBA, makar mu karijera u najjačoj ligi na svetu trajala i svega nekoliko minuta, za šta mu se podsmevaju razni lezilebovići i neradnici i sitne duše. Dečko je uspeo da dođe do najjače lige na svetu i tamo se pojavi, ostvari svoj san, možete samo da mu pljunete pod prozor. Možda nije dovoljno dobar za tu ligu, možda, ali nije ga sprečilo da ostvari dečački san. Drago mi je da je pokušao, da je imao priliku i da je, kako stoje stvari i uvideo da nema prostora za njega tamo. Nije mala stvar makar i pojaviti se u publici na NBA utakmici, a ne igrati na parketu.
S druge strane drago mi je da nije došao nazad u Srbiju, jer njemu ovakvo odruženje ne treba, drago mi je da je otiša u Olimpijakos, koji je jedan jak sistem i jedan od pretendenata na titulu u EL. Drago mi je da će igrati kod Barcokasa, koji mi je jedan od omiljenih trenera, kao i što je potpisao ugovor na 3 godine. Time je stavio do znanja i sebi i drugima da se za sada pomirio sa time da neće nazad u NBA, te mu sledi dug period i dosta rada u Pireju. S druge strane lepo mi je da vidim Milutinova i Petruševa zajedno u Olimpijakosu, u Pireju, u Atini, koji su moj grad i ne sumnjam da će imati fenomenalnih par sezone tamo.
Dosta je dobro što će pored sebe u timu imati dva dominantna centra poput Fala i Milutinova, tako da će imati dosta toga da nauči od njih, a i da se dodatno skota sa Nikolom. S druge strane na 4 Pirejci imaju Sikmu i Pitersa, dakle biće Fića 5 opcija na visokim pozicijama ili 3 opcija na nekoj od pozicija. Mislim da za njega ima mesta u ovom timu, ali ne treba da očekujete da će u ovoj sezoni imati neku vau ulogu, mislim da će ići putem koji je i Pejners išao. Imaće prostora za Fiću kao centra u nekim postavkama, kada igraju brži centri, kada je neko od dvojca povređen ili kada je u problemu sa faulovima. Mislim da će imati 10ak minuta po utakmici, ne preterano više, u dosta utakmica ga očekuje i na par minuta svega za promenu odbrane ili ritma, odnosno na prilagođavanje na protivničku petorku. Svakako Barcokas ima još širi sastav i koristiće ga koliko mu treba, a to je ono na šta Fića treba da se prilagodi u glavi. To će mu značiti i zbog repke, da nije prva opcija, da je igrač rotacije, trebaće mu vremena, ali polako...
Još samo da OKC vejvuje Pokua, mada ne mislim da će se to desiti, pa da imamo u Olimpijakosu 3 naša igrača.
Nisam siguran sto je dobro (osim ljepseg grada i situacije da se boris za titulu EL) sto se nije vratio u Srbiju. I sezonu prije NBA je imao sasvim finu sansu u Srbiji, igrao je fino, imao prostora, pazen je i smatran potencijalom koji je bitan za nasu kosarku. Ove bi bio nosioc ekipe sa jos vecom ulogom u ekipi koja bi trebala redovno igrati EL, a to uopste nije lose.
Nije da sam sada nesto ozlojedjen sto se nije vratio ali nije bas da bi ga vracanje unistilo. Ako se desi da dobijemo licence, i ostanemo na nivou ovih budzeta, meni ce biti tako logicno da se domaci igraci iz NBA vracaju kod nas.