- Pon Sep 04, 2023 12:00 pm
Od svih pet utakmica na prvenstvu, gledao sam prvu protiv Kine i to drugo poluvreme i celu protiv Italije, ostale nisam mogao da se uhvatim sa netom i vremenom.
Ono što mi nije nikako jasno je zbog čega nama Bogdan (pričam o utakmici sa Italijom) ne ide na prodor i u masu, da iznudi neki faul, da dobije 2+1, da kad su već oni u bonusu ne ide na slobodna bacanja... Svakako nisam očekivao da će raditi samo ono što je radio protiv Italije, a to je da se ispucavao kao na pripremnim utakmicama. Mislio sam da će kad krene prvenstvo dobiti loptu u ruke više i da će se igrati neke izolacije za njega, da će on vrteti pik više i da će napadati driblingom koš više i ići do kraja. Nisam gledao Bogdana u NBA nikad, ali ovo što sam pisao je radio još dok je u KKP igrao, pa verujem da nije nesposoban da to zaboravi ili potisne iz svoje igre. Mislim da samo takvom igrom mi možemo da uradimo nešto, jer sastav treba da bude oko Bogdana oformljen, gde će biti on i Milutinov na centru i ostali da služe za nih, da svi budu igrači zadatka. Mislim da nije puno komplikovano, kao što rade Italijani sa Fontekijom, kao što to rade Slovenci sa Lukom, kao što je to radila Hrvatska u Riju sa Bojanom, Španci sa Lorencom i Vilijem prošle godine... Mislim da jedino tako može da se igra sa ovakvim rosterom ovaj tip takmičenja... To da svi igraju, da svi imaju svoju rolu, da se stalno menjaju i slično, to može u ovim utakmicama grupne faze gde si jači stoku razlike od protivnika. Kad je bitno zna se kako treba da se igra. Očigledno da Pešić ne zna šta radi, a ne deluje mi ni da je bilo ko od igrača veći od njega i da može da nametne sebe kao vođu i da donese odluku na parketu. Da ne povučem paralelu sa onom situacijom dok je Sale bio selektor, a Teo na tajm autu popizdeo i reko ako nećemo da igramo, ajde da se spakujemo i da idemo kući. Deluje mi da takvog predvodnika nemamo sad i da se sve vrti oko Karija, a da Bogdan nije ni toliko vođa na parketu ovim mlađim momcima, kao što je situacija bila sa pomenutim Fontekojom, Lukom, Bojanom....
Što se tiče našeg sledećeg protivnika, oni imaju glavu i rep, što mi nemamo i ja se njih iskreno više plašim zbog toga kako mi izgledamo, nego kako oni izgledaju. Naši su mi u utakmici protiv Italije oborili sve iluzije o tome da su dovoljno psihički jaki i spremni da se bore za medalju. Ono nije smelo da se desi i onakvo ponašanje našeg selektora i rekacija ekipe je nebulozna, tako može da se igra ako se igra liga, pa dobro izgubiš utakmicu ima sledeća, ovo je turnir, a deluje mi da niko toga nije svestan.
Nadam se, verujem, ali mislim da je još gore ovo što smo izvukli Litvaniju umesto USA, jer će ovako naši još više da se opuste, umesto da se ozbiljnost poveća. Od toga da smo prežanjeni porazom Domenikane od Portorika, do toga da nas sad neki stavljaju i za favorite protiv neporažene Litvanije.
Zanimljivo mi je da je i Litvanija, kao i mi otišla na prvenstvo bez previše pompe i očekivanja nacije i medija i da su daleko dogurali i pored značajno težeg rasporeda i da su za sada neporaženi na turniru.
Što se tiče Boriše, užasna vest, baš sam zatečen... Može se živeti i funkcionisati i sa jednim bubregom, ali opet, mlad je dečko i da mu se nešto tako desi u ovako naizgled bezazlenoj situaciji je strašno. Brz oporavak mu želim!
A ostatku tima želim da se naoštri i da pokažu zube i muda i da igraju kao da im je stalo, jer to se nije videlo protiv Italijana, sem u par navrata u 2/4 i 3/4.