Teme vezane uz sve reprezentacije
Korisnikov avatar
By gramada
Nemci nam nikako ne leze u kosarci, gubili smo jako cesto u e pa sad mozda i u ne bitnim utakmicama u grupi , pobedili smo ih u grupi 2015 , izgubili 2010 u grupi, u kvalifikacije dva puta su na spobedili, na stranu sve to sutra je istorijska utakmica za nas ako pobedimo, valjda je 50:50 sanse ali.........................
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
Dobro jutro Srbijo, drobro jutro dobri ljudi!

Danas je dan za pobedu, što bi rekla braća iz Beogradskog sindikata. Ne piči me euforija i nervoza kao pred meč sa Kanadom, ali moguće jer nije toliko rano na programu...

Igramo finale SP danas u našem nacionalnom sportu danas i imamo šansu da ponovimo uspeh kao pre 21 godinu. Naša generacija 94-95. koja je bila prvak Evrope u juniorskoj selekciji, stasala je i evo ih danas se bore za najsjanije odličje u seniorskoj konkurenciji na smotri sveta.

Sa druge strane imamo plod odličnog sistema Nemačke košarke, koji je uspostavljen u prethodnoj deceniji i koji daje i davaće plodove i narednih godina. Igramo sa jedinom ekipom koja nije izgubila niti jedan meč na ovom šampionatu i sa ekipom koja je bila u najužem krugu favorita pred takmičenje. To što smo se mi i oni našli u ovom finalu umesto Amerike i Kanade, samo govori o jačini naše dve reprezentacije, o motivaciji, o spremnosti istih.

Par stvari na koje bih skrenuo pažnju pred ovaj meč jeste jačina protivnika, velo su slični nama jer sastav čini 4 NBA igrača (Šruder, braća Vagner i Tajs), 6 EL igrača i dva igrača iz ACB lige.

Šruder i Franc Vagner su im najbolji igrači i oko njih se vrti sve, Šruder je tu kapiten, plejmejker i predvodnik u svakom smislu, a Franc Vagner koji je odličan skorer i koji me neodoljivo podseća na neka davna vremena i ima taj starinski šmek u svojoj igri. Pored njih Daniel Tajs koji je u NBA napradovao dosta i koji je postao vertikalni igrač, dok je Mortiz Vagner nešto između 4-5 sa dobrim prodorom i šutem.

Oko njih kao što rekoh 6 legitiimnih EL igrača, od kojih se na ovom turniru najviše istakao Andreas Obst. Obst je nisko krilo Bajerna, koje igra neverovatan turnir, koji je protiv USA odigrao partiju života i ubacio 4/8 trojke, a uz to je uspeo i 3 puta da iznudi faul na šutu za tri poena, što je 9 bacanja. Dečko je klasični šuter i neretko se igraju akcije za njega, a ništa manje opasan nije ni kada ostane sam nakon probijanja Šrudera i dobije izlazni pas na trojku. Količina samopouzdanja sa kojim on igra može da se poredi sa Klemenom Prepeličem iz Slovenije, to je taj "bag" koji dožive igrači kada igraju za repku i kada oko sebe imaju vrhunske igrače i sami se opuste i igraju iznad svojih očekivanja.

Još jeadn EL igrač koji je stvarao dosta muka USA ekipi je Timan, centar Albe, koji je bio na ofanzivnom skoku često i koji je radio odličan posao na obe strane terena. Pored njega u reketu je još i Johanes Fojtman, iskusni krilni centar Armanija, koji ima odličan šut sa distance, aktivan je na skoku, a pored toga ima i odličan osećaj za pas, u ovom sastavu Nemačke igra 20ak minuta po utakmici. Igrač za promenu ritma, rezervni plej je Maodo Lo, novi plejmejker Armanija koji ima 7 godina EL u svojim rukama, koji je za razliku od Šrudera više "pass first" igrač, ali koji ume da kreira i za sebe i za druge. Konačno poslednji bitni šraf u ovoj mašineriji selektora Herberta je Isak Bonga, krilni igrač Bajerna, koji ima i NBA iskustvo, dugačak, krakat, u odbrani dosta dobar, na skoku aktivan, odličan osećaj za blokadu, koristi se na 3 i na 4 i neretko čuva najbolje protivničke igrače. Pored ovih pobrojanih ekipu čine i Nils Gifaj - krilo Bajerna, Just Holac bivši igrač Breogana i David Kramer plejmejker Granade, njih trojica imaju vrlo malu ili nemaju minutažu pogotovo u eliminacionim utakmicama, ali su svakako igrači koji poseduju određene kvalitete.

Ono što je zanimljivo jeste da naš protivnik ima odličan timski duh, imaju aposlutnog lider na terenu i van njega - Šrudera, imaju igrače zadatka, imaju kvaliteta na svim pozicijama i imaju takođe taj duh reprezentacije. U utakmici protiv USA cela klupa je skakala na svki poen, svaki skok, svaku blokadu, imaju tu želju i to zajedništvo, tako da dosta podsećaju na nas, ili mi podsećamo na njih, kako god...

Bitna stavka je da Nemačka mnogo dobro trči, protiv Amerike su imali barem 10ak lakih poena na nepostavljenu odbranu, protiv Kanade su imali specijal gde se Šruderu baca pas preko celog terena da u trku reši Bruksa, a s obzirom da imaju i igrače koji znaju da dodaju i sa visokih pozicija, to im nije problem. Ova činjenica može da nam bude problem, jer sam video da smo protiv Kanade primili nekih 20ak lakih poena na tranziciju i nedovoljno brzo vraćanje u odbranu nakon postignutog koša.

Zanimljivo je da i oni imaju igrače koji će moći da pariraju Milutinovu, što i nije bio slučaj u prethodne dve utakmice, jer je sada tu Tajs, tu je Mortiz Vagner, a tu je i Timan, naravno ne mogu da pretpostavim kako će se oni nositi sa Nikolom, ali prosto imaju mesa i visine pod košem da mu pariraju u odbrani, a opet imaju i šta da pokažu u napadu protiv Nikole s druge strane.

Nešto što je činjenica je da smo i mi i oni u 1/2 finalu odigrali nestvarno dobru utakmicu na obe strane terena, što se kaže, ajde dobro odigraš dobro odbranu, pa iz nje izađe i ta lakoća u napadu, ali to nije tako čest slučaj. A na primeru ova dva 1/2 finala, mi smo imali 71% za dva i 45% za tri, a Nemci 68% za dva i 43% za tri, odnosno mi smo imali 62% šut iz igre, a oni 58%. Nisam siguran koliko je moguće ponoviti takve partije, primera radi oni su u 1/4 finalu protiv Letonije imali 40% šuta iz igre, a mi protiv Litvanije 55%.

Ono što smo videli u utakmici protiv Letonije, kada je Šrurder bio neutralizovan, je to da je on koliko god ne može i kolko god da mu nije dan on će igrati svoje, u prilog ide statistika sa tog meča, gde je on imao 4/26 iz igre, odnosno -20 +/- koeficijent. Tada su mu protivnički igrači bez trunke srama išli svaki put ispod bloka i ostavljali ga samog na trojci na po metar od sebe, a on je za tri imao 0/8, što ga je dodatno ubijalo. Utakmica je dobijena tako što ga je selektor izvukao na 5 minuta i ubacio Loa.

Dakle, mogao bih do prekosutra da pišem o pojedinostima igrača, o taktici ekipe i o stvarima koje sam primetio da oni dobro rade, ali to nije poenta. Ono što treba da uradimo je da ako možemo ponovimo meč sa Kanadom, gde će se veliki pritisak praviti na Šruderu sa loptom, gde će se jako ići u svaki kontakt i kroz svaki blok, gde će se pametno pomagati, ali mislim da u ovom meču neće biti toliko potrebe za skupljanjem odbrane, jer kod njih su apsolutno svi igrači dobri šuteri spolja, te se ne sme mnogo rizikovati. Što se kaže, bolje da Šruder, kao i Šaj, da svoje i izdrnda se u napadu i istroši se i zaradi na prodor svoje poene, nego da razigra ostale.

Imamo blagu prednost, što mi imamo dubinu od 10 igrača, dok oni koriste 9, imamo prednost u tome da su ovi naši šampionski igrači u timu (Bogdan, Gudura, Dobrić, Jović, Deda).

Takođe, oni imaju ulogu favorita, od njih se više očekuje.

Što se nas tiče, samo pametno, koncentrisano jer sve je u našim rukama.

Idemo da uzmemo to zlato!
Korisnikov avatar
By Zex88
Sudije baš dozvoljavaju Nemcima da igraju odbranu rukama..

Послато са SM-A725F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
By Zex88
Ubili su nas Nemci i sudije..Pali smo ozbiljno..Šteta,šteta..

Послато са SM-A725F помоћу Тапатока

• 1
  • 1073
  • 1074
  • 1075
  • 1076
  • 1077
  • 1165
Takmicenja mladjih kategorija

Gotov i juniorski F8. Isti akteri i za finale i z[…]