- Ned Nov 10, 2013 2:06 pm
Da ti iskreno kazem, zbog nedostatka vremena, nisam ni ja odgledao nista od utakmica, samo nesto malo Zvezdine kadete. A, neke od njih sam gledao kao i pionire. Medjutim, citao sam postove drugih ljudi koji prate, pa cu ti prenjeti njihove utiske.
Sto se mene licno tice, ove godine cu pokusati da sto vise ispratim Zvezdine kadete, ali cu komentar dati tek na polusezoni. Razlog tome je vrijeme koje ce oni do tada provesti pod novim trenerom, Jakovljevicem.
Ovdje cu kopirati par postova, nadam se da nece smetati. Ako smetaju, neka admini/moderatori brisu.
Sto se mene licno tice, ove godine cu pokusati da sto vise ispratim Zvezdine kadete, ali cu komentar dati tek na polusezoni. Razlog tome je vrijeme koje ce oni do tada provesti pod novim trenerom, Jakovljevicem.
Ovdje cu kopirati par postova, nadam se da nece smetati. Ako smetaju, neka admini/moderatori brisu.
У сенци мучних пораза сениора од петка и вечерас, да ипак напишем утиске са дербија јуниора. Наши момци су тукли Партизан 13 разлике, без већих проблема, од почетка смо се одлепили и контролисали резултат читаво време, Партизан је успео само пред крај треће четвртине једним периодом врло агресивне и добре игре у одбрани да се спусти на -5, али су се наши одмах опет одлепили, и рутински привели утакмицу крају.
Утакмица је била размерно квалитетна - у јуниорској конкуренцији, мада је и код једних и код других већина играча млађа годину-две од носећег 95-тог годишта, то већ личи на озбиљну кошарку, игра се чврсто и одговорно, и лепо је за гледање. Укупно гледано, квалитетнија смо екипа, лепо селектирана, и мислим да неће бити проблема да освојимо лигу ове године, а сада ћу пробати да напишем и појединачне утиске.
На плеју нам се смењују Стефан Симић и Јован Анђелковић, обојица 96-то годиште, и обојица на ширем списку репрезентације. Симић је прошле године доведен из Шапца, и њега сам доста гледао, Анђелковић је стигао из Зајечара ове године; рекао бих да се на разлици између њих двојице у овом тренутку лепо види да је, нажалост, за децу из унутрашњости неопходно да што раније пређу у неки од већих клубова, како би правилно напредовали. Симић је наиме већ уклопљен у систем, игра у највећој мери онако како се од плеја тражи, значи превасходно разиграва; Анђелковић пак, мада је својевремено словио за далеко већег проспекта, у претходном клубу му је било допуштено да дивља, остваривао је тада додуше неке нестварне индексе, међутим сада на овом нивоу то му ствара видљив проблем, тешко се контролише и неретко више штети екипи него што помаже; биће то, ипак се надам, боље са временом. За сениорску кошарку међутим, обојици ових таленованих момака ће велики проблем бити висина - ово поготово важи за Анђелковића.
На двојци имамо Стефана Лазаревића (96-то), те Воју Стојановића и Николу Ракићевића, обојица 97-мо, сва тројица стандардни репрезентативци у својим годиштима. Лазаревић заправо више дође као неки комбо 2/3, и у питању је, по мени, далеко највећи проспект у својој генерацији, ако не и у пар генерација око ње. Има висину (сигурно је већ близу 2.00, ако већ и нема толико), има фантастичне атлетске способности, игра страшну одбрану, веома присутан у скоку у оба правца (најчешће наш најбољи скакач), за свој узраст има доста конзистентан шут али врло умерено га користи, а и техника му је релативно солидна - на овоме ће додуше морати највише да ради, али и у овом узрасту неретко се срећу чак и плејеви који вуку контру гледајући у патос, док Стефан кад и повуче из неког од тих бројних скокова које скине, увек погледа ко је од саиграча напред, и обично одмах проследи ваљан пас. Све у свему, мада уопште није извикан као неки други, по мени дечко који има далеко најбољу перспективу тренутно у нашим млађим категоријама, и ако му се омогући да се правилно развија, мислим да за пар година можемо у њему да добијемо одличног сениорског играча. Даље, ту је Воја Стојановић, који ме данас пријатно изненадио, он је ранијих година, па и прошле године код Гуше у кадетима, добијао више слободе него што је требало, и знао је често да дивља, међутим рекло би се да се сада боље контролише. Јак је и веома борбен, игра одличну одбрану, шут му је и даље доста неконзистетан, што се улаза тиче то је и даље срљање искључиво у десну страну са погледом забијеним у под (за оне који су гледали Аранитовића: Аранитовић је пресликани Воја, само годину млађи), али се сад бар контролише и не ради то превише често; његови даљи домети ће највише зависити од тога колико брзо ће бити у стању да те негативне елементе избаци из своје игре. На крају, наша трећа двојка, која повремено одмењује Лазаревића и Стојановића је Никола Ракићевић - својевремено у пионирском узрасту сматрам највећим проспектом у генерацији 97, али нажалост по мени на њему се најбоље види колико је погубно оно што Милован Булатовић ради са пионирима, као и када се неправилно води неки талентован клинац. Ракићевић је наиме, у тадашњој пионирској екипи ФМП-а био Булијев The Chosen One, онај коме је било дозвољено да до изнемоглости игра 1-на-5; након тога су га пребрзо гурали кроз селекције, и већ прошле године пребацили у јуниоре (док је нпр. Лазаревић, годину старији и у том тренутку далеко спремнији за јуниорску кошарку, тада остављен у кадетској екипи), где је преседео годину дана. Тако да од пионирског узраста малтене да није напредовао, а хоће и даље да игра онако како је играо тамо. То понекад, као нпр. летос у финалу U16 првенства може да да неочекивано добар резултат (мало је играо до финала, и онда кад је ушао против Шпанаца, ти његови сам-против-свих улази су изненађујуће прошли неколико пута, ако се добро сећам чак је на крају испало да је од наших дао највише поена у том финалу), али овде већ добро знају како игра, и без проблема га неутралишу. Тако да су његове епизоде доста лоше, и бојим се да ће ионако скромна минутажа да му се још више смањује - Клипа га је нпр. данас у једном тренутку добрих минут и по рибао поред клупе након што је био принуђен да га изведе после серије грешака. Значи, за сениорску кошарку, перспектива врло упитна.
На неком комбо 3/4, са сениорском перспективом за тројку, имамо Данила Остојића (96-то), доведеног летос из Земуна. Њега сам први пут гледао данас, и допао ми се, али нема пуно тога да се истакне - дисциплинован играч, који ради све оно што се очекује од једне тројке очекује да ради, биће занимљиво да се испрати како ће даље напредовати. Као комбо 4/5 игра нам Марко Радовановић (96-то), репрезентативац доведен летос из Чачка, страшан проспект за неки 3/4 комбо за сениорску кошарку, међутим за њега важи све ово исто што сам написао за Анђелковића горе - требаће доста времена да се одвикне лоших навика стечених у једној средини где је био далеко испред својих вршњака, и где му је било допуштено да дивља. Поред тога, мораће много да се ради са њим и на дисциплини - у једном тренутку Аничић из Партизана га је заиста грубо фаулирао, али је он онда пар минута тражио кавгу по терену, и поред тога што је чак и Клипа ушао на терен да га смирује, да би онда и након утакмице опет покушавао да се разрачунава. Ипак, и поред свега мислим да је након Лазаревића у питању највећи проспект за сениорску кошарку у овој генерацији, па се надам да ће се развијати у правом смеру.
На петици нам је играо Миладиновић, о коме сам већ писао након кадетског дербија, немам шта да додам на оно што сам тамо рекао. Партизан у јуниорском тиму нема неке доминантне високе играче, тако да је Миладиновић данас изгледао доста солидно. Нешто времена на петици је провео и Јековић (96-то) кога смо летос довели такође из Земуна, врло дисциплинован и доста интелигентан дечко, али мада га раније нисам гледао, рекао бих да је у питању једна од оних ситуација када је због тога што је раније израстао гурнут да игра унутра, а онда у једном тренутку просто стао са растом, тако да сада имамо бекове који су сви, чини ми се, височији од њега, а он опет игра унутра.
Што се Партизана тиче, код њих се добар део јуниорске екипе преклапа са кадетском, од њих је Маринковић имао далеко највећу минутажу данас, док су Капетановић, Антић, Бојанић, Танасковић, Аничић и Спасојевић играли мање. Маринковић је одиграо практично пресликану утакмицу из дербија кадета, на моменте је блистао, и својим тројкама највише допринео у том периоду када су нас пристигли, да би их онда одмах након тога потпуно нерезонским испуцавањима укопао. Када тренер може да га исконтролише, што морам признати да је Гуша летос на U16 првенству успео, онда се ради сигурно о једном од 2-3 најбоља бека која имамо у генерацији 97; ако му се пак дозволи да крене да дивља, онда то ништа не ваља. Код Партизана игра и неколико играча 95-то годишта: Ту је њихов најбољи играч Божидар Бабовић, комбо 1/2 који је међутим у конкуренцији извиканијих бекова овог годишта (Ребић, Ђукановић, итд.) био у другом плану што се тиче репрезентације, доста интересантан играч, међутим како Партизан нема варијанту за прелаз са јуниорске у сениорску кошарку која код нас, каква-таква, постоји са ФМП-ом, бојим се да ће се изгубити након ове сезоне. Затима имају Немању Ђорђевића, који игра на центру, и нашим унтрашњим играчима је данас задао доста муке, али опет висином је адекватан можда за тројку у сениорској кошарци, тако да је и за њега дискутабилно шта даље. Резервног плеја им игра Илкић (96-то), данас је био врло слаб. На крају, имају и извесног Милошевића (такође 95-то), који је играо тројку, играо је доста, и то прилично солидно, али њега нисам раније гледао и не знам ништа детаљније о њему. Глишића им данас није било у екипи, не знам шта је био разлог. Такође, не знам шта је у Партизану са Пушицом (а.к.а. Провокатор из јуниорског финала претходне сезоне, који је својом "акцијом" у том дешавању донео Партизану титулу за зеленим столом), који би такође по годишту могао да игра и ове године за јуниоре.
Све у свему, како сам написао и на почетку, јача смо екипа, и имамо боље и перспективније играче, тако да је у јуниорима титула ове године скоро извесна. Морам да похвалим и Клипу, одлично је данас водио утакмицу (за разлику од тренера Партизана), и види се да лепо ради са овим момцима који су, опет понављам, једна лепо селектована и прилично талентована генерација. Тако да бих још једном препоручио свима које занима перспектива наше кошарке да неки пут одвоје времена, провере на сајту термине, и дођу да одгледају неку од утакмица јуниорске или евентуално кадетске лиге - буде наравно ту још увек доста грешака (данас нпр. нисам могао да верујем да видим да наша три различита играча у релативно кратком интервалу завршавају леви улаз у контри десном руком, и наравно сва три пута их залепе, невероватно да се такве ствари дешавају у овом узрасту), али ипак има и доста лепе кошарке да се види.
Prins je sutercina,a to sto se njegovo ime nije naslo na guglu prilikom objavljivanja Knofijeve liste nije moja greska.