- Čet Mar 10, 2016 3:41 pm
Неке могуће повластице у репрезентацији ваља "зарадити", својим односом, играчким квалитетама, годинама привржености дресу Србије, и ту ваља увек гледати ширу слику. А мислим да то и неће бити потребно, јер сви наши играчи који су својим односом (рецимо Тео или Крле) можда и зарадили повластице, нису их никад тражили. Апсолутно сам сигуран да ни Никола нешто слично неће тражити.
Наравно, и НБА је свет за себе, ту постоје нека (неписана) правила, ту је и услов да НБА играч не може на припремама нац.селекције провести више од 5 недеља, постоје и постојаће ту нека друга условљавања млађим играчима (рецимо да одиграју љетну лигу), и ту је свака прича посебна за себе.
Национална селекција се не може састављати по укусу љубитеља кошарке, ту и није разумно угађати плебсу, не треба играти ни 12 најбољих или оних са највећим играчким рејтингом, већ екипа која ће најбоље одговорити изазовима, екипа мора бити попуњена на свим позицијама, и мора бити састављена од играча који ће најбоље парирати противницима, који ће се подредити колективу (ту некад наћи места мање атрактивним и више оријентисаним на одбрану), и који ће као колектив најбоље функионисати. Ту је важна и хемија у екипи, да играчи дишу као један. Саставање репрезентације је ипак брига селектора, он је тај који има најбољи увид у форму, здравствено стање (а ту ми и немамо увида, јер многе информације не иду у јавност), да ли има условљавања, да ли постоје према некима (разни) притисци, да ли су на жеравици, све то ваља извагати, на крају, селектор је тај који ће на крају приче положити рачуне.
Како ће бити наредних година, видећемо. Мислим да је нова одлука и оријентација ФИБА рђава идеја. Кошарка је спорт где се шампионати континента играју сваке 2 (непарне) године, тако је од како се игра ова игра, само тако је исправно, и верујем да ће након паузе (2019-е) то бити враћено и да ће се од 2021-е играти како је једино и "нормално", тј сваке 2 године.
Е сад, ове године је незгодно, пре свега јер би "Орлови" (а надајмо се) могли имати 2 репрезентативне акције, квалификације и ОИ. Ту уопште немам увид како у НБА гледају на то, играчи нац.селекција који ће то одрадити биће више од 2 и по месеца на расплогања репрезентацији. Мило им бити неће, вероватна су и разна условљавања.
Опет, Никола је имао одличну дебитантску сезону, добио је одличан третман и то је вратио на паркету на најбољи начин. Али Никола тек почиње своју НБА причу, тек се пробија, гради име, стиче рејтинг, тек тражи своје место у НБА. Оно што радује је да како сезона одмиче, подиже ниво своје игре, добро напредује, развија се, добија и све више на самопоуздању.
Да ли ће играти квалификације у Београду тешко је рећи. Има велику жељу, ако буде могуће, ако нешто не искрсне, и ако буде у Салетовом фокусу (а по мени требао би, посебно што може квалитетно покрити обе поз. у рекету) играће. Ако нешто искрсне и буде спречен, или ако Сале другачије процени, играће на наредним такмичењима, апсолутно сам сигуран да ће овај момак урадити добре ствари и у НБА и у дресу Србије.