- Sre Nov 26, 2025 1:39 pm
Sa ogradom da poslednju utakmicu nisam odgledao jer nisam želeo da je gledam, sve što napišem odnosi se na situaciju do nje. Više sam uživao gledajući naše juniore protiv Borca.
Elem, nije pitanje šta ne valja, nego šta valja, a po meni ne valja ništa.
Na kraju prošle sezone sam napisao opširan tekst šta mi se ne dopada u ovom Partizanu, sve što sam tada napisao, sada je još gore.
Ukratko ono što sam tada napisao je sledeće:
- U 21.veku samo su Dule i Željko imali dovoljno vremena za kormilom kluba da stvore neki sistem i identitet
- Dule je to uradio, svi smo znali šta je Partizan. Odbrana, skok, igra na centre, uigran sistem uvođenja mladih, prodaja, dovođenje novih na njihovo mesto. Iskusni domaći igrači koji drže svlačionicu i neka vrsta mentora su mlađima (Božić, Kecman, Rašić itd). Igrači su se menjali iz sezone u sezonu, ali kad god tim istrči na teren znamo šta da očekujemo.
- Ja ne vidim da se zna šta je sad ovaj Željkov Partizan.
- Igrači koji se debelo plaćaju ili nisu sposobni da razumeju ili ne žele da razumeju Željkove zamisli.
- Psihološki rad sa igračima je očajan. Evo sad poslednji primer sam dao za Pokua, ranije sam pisao to za Balšu. Ti momci nisu zaslužili takav tretman. Evo ja kao izgrađen čovek da sam na njihovom mestu, ja ne bih znao šta treba da radim da trener bude zadovoljan.
- Na kraju ono što stalno pričam, a to generalno nije neka moja mudrost već nešto što treneri govore godinama. Jedan Amerikanac u petorci super, dva ajde nekako, tri već je rasulo. Oni se drugačije ponašaju, imaju drugačiji način razmišljanja, igre, ponašanja. Nije isto kad ti je stranac Evropljanin i kad ti je stranac Amer. Ogromna je razlika. Mi imamo puno stranaca, i to Amerikanaca, a i oni koji nisu kao da jesu (Karlik, Murinene, Fernando) pojedinačno bi verovatno svako mogao da igra ovde, ali u grupi ne, nikako ne. Nisu kompatibilni, to tim ne može da trpi.
- što se same igre tiče od najtrofejnijeg trenera u istoriji sam očekivao da taktički nadmudri nekog. Što se zaista i dogodi, jednom u 10 utakmica evrolige, ali to zaista nije dovoljno. Jako čudan raspored minutaže, jako čudne petorke na terenu, jako čudna organizacija odbrane i napada.
- Poslednje, imamo prvi put u istroriji licencu na 3 godine, što pruža priliku da malo rizikuješ i malo razviješ neku domaću osnovu za budućnost, ovo je sve samo ne to.
Ja mogu da tolerišem nedostatak talenta kod igrača, ali želim da vidim da momci ginu, da skaču na glavu, da ostave sve od sebe na terenu. Ja to ne vidim.
Mislim da Željka igrači ne razumeju. Mislim da i Željko ne razume njih. Isto tako mislim da ne može da funkcioniše na ovolikom broju mečeva kao što je funkcionisao ranije. Da ne može da očekuje od nekog Vašingtona, pa i Karlika da ga razume onako kako su to radili Dijamantidis, Šaras, Slukas. Ne ide, jednostavno ne ide.
Kao što rekoh, povraća mi se od ovoga što gledam. Toliko da mi je sad već teško i da gledam. Bilo mi je teško da zamislim da ću pre da gledam juniore nego EL meč, a eto, to sam uradio juče i ne kajem se.
I kad ne budes prvi ti...