- Čet Maj 28, 2026 12:58 pm
Momčilović juri NBA. Procenio je da će imati bolje ili iste šanse kao senior. Otići će u jaču ekipu i juriti titulu da poboljša šanse.
Andrej se isto vraća da odradi seniorsku sezonu na Ilinoju.
Meni generalno ima smisla da odradiš i četvtu godinu ako si već odradio 3. Što ne bi završio školovanje? Ta jedna godina nije neka razlika.
Drugo, nisu oni tako matori. Momčilović i Stojaković su 2004.g. Poređenja radi isto su godište kao Đurišić. Da li je jedna godina razlike ulaska u ozbiljniju evropsku košarku zaista tolika razlika?
Ako pogledamo naše ekipe koje su igrale evropska takmičenja tu nema igrača ni blizu tom godištu.
U Partizanu (realno Mijailović, Murinen i Bošnjaković nisu ni igrali) najmlađi je Pokuševski koji je 2001.g. isto kao i Nakić koji je propustio celu sezonu.
U Zvezdi ako ne računamo ove što nisu ni igrali (Radošić, Nedeljković, Stojković) najmlađi je isto 2001.g. Miljenović.
U Spartaku Bodrožić je dobio po malo priliku kao 2004.g. (isto god kao Momčilović i Stojaković) inače ovo mu je prva sezona u ABA, do sada bio KLS. Najmlađi legitimni član rotacije je Medarević kao 2002.g.
Ako dodam tu i Igokeu kao polunaš tim najmlađi igrač koji je bio legitimni član rotacije je bio Đorđe Topolović koji je 2001.g. i ovo mu je prva sezona u ABA.
Nije baš naročito bolja situacija ni u Cedeviti (Hoindo izuzetak, Ustun i Ciperle na kašičicu), ni u Budućnosti (Jovanović 2003 i Kovilar 2002 najmlađi).
Poenta cele moje priče, za ozbiljnu evropsku košarku domaći igrači nažalost pre 24-25 godina ne mogu realno da se nadaju prilici u domaćim klubovima koji imaju takmičarske ambicije u evropskim takmičenjima. Tako da, rekao bih da nigde oni ne kasne. Evroliga je prepuna Amera koji su završili sve 4 godine na koledžu. Svi Ameri u Partizanu i Zvezdi su završili sve 4 godine na koledžu.
U svetlu svega ovoga sa NCAA klubovima, mislim da bi idealan košarkaški razvoj u ovim novim uslovima bio:
1) ostanak u takmičenjima mlađih kategorija u okviru Srbije do kraja kadetskog uzrasta (17 godina). Idealno igranje JKLS, juniorske evrolige ili juniorskog BCL.
2) odlazak u klub koji igra KLS i koji je spreman da ti pruži šansu. Idealno da je to tim koji igra i ABA 2. Igranje JJLS može, ali realno nije neophodno više.
3) Odlazak u NCAA na neki koledž koji igra u lošijim do srednjim konferencijama i ostanak tamo sezonu ili 2 da se adaptiraš na život, stil igre itd.
4) Transfer na neki major program u bolje konferencije, po mogućstvu neku od POWER 5.
5) Ko je ekstra talenat izlazak na draft. Ko ne može na draft, povratak u Evropu u neki tim koji igra BCL ili još bolje Evrokup.
6) Prelaz u evroligu
Recimo, ispratićemo kako će mu se dalje razvijati karijera, ali meni Makitan na primer ima baš dobar put, samo mi je žao što mislim da kasni godinu dana za ono što bih ja voleo kako da ide.
Mlađe kategorije Igosa, titula u BCL u18, MVP --> startna petorka Vršca, prvak KLS --> sezona u ABA 2 za Borac BL --> odlazak u NCAA u konferenciju koja je negde tačno na sredini po jačini.
U evroligi je prava retkost da klub pruži šansu mladom igraču.
Evo sad sam bacio pogled na momke mlađe od 25 godina u Evroligi, a da su zapravo imali neku aktivnu ulogu u svojoj ekipi.
To su samo:
Niko Manion, Juan Nunez, Khalifa Diop, Justus Hollatz, Kosta Kondić, Nikos Rogkavopoulos, Mouhamed Faye, Usman Garuba, Theo Maledon, Sergio De Larrea, Jean Montero, Aliou Diarra, Momo Diouf, Francesco Ferrari, Saliou Niang, Azuolas Tubelis, Brice Dessert, Juhann Begarin, Matthew Strazel, Melvin Ajinca, Armel Traore i Adam Atamna.
Računao sam da su igrali barem 15 utakmica u evroligi (Nunez nije zbog povrede, ali jeste prošle godine).
Od svih ovih momaka samo je Atamna ispod 20 godina starosti (2007 godište).
I kad ne budes prvi ti...