Stare teme
Korisnikov avatar
By rudonja
Prvo i prvo, mislim da u Evrokosarci vlada neko bezvlasce i nedostatak vizije koje basket skupo kosta.

FIBA pravila su zrela za promenu jer su evropske i dve nosece reprezentacije Juzne Amerike dostigle vrhunac. Znaci, jos veci teren, brisanje prvog koraka (za sta se zalaze i Zeljko Obradovic izmedju ostalih), zabrana diranja lopte na obrucu, 4X12min utakmica, i jedno slobodno bacanje i lopta sa strane pri tehnickoj gresci su neki minimum koji se mora ispuniti. Ako je Spanija nova Jugoslavija kada je kosarka u pitanju, onda je jasno da je i ona dostigla neki vrhunac kada su dueli sa SAD u pitanju. O tome cemo pisati ovog leta, posebno sledeceg, ali jako je bitno spomenuti ovu tematiku jer su nam Amerikanci pojeli sve plejmejkere i bekove. Kontinent ih nema vise od 7-8.

Drugo, izjava Bertomeua o 'snu da London ima Evroligasa' je tragikomicna. Dokle cemo gledati pokusaje popularizacije kosarke u Severnoj Evropi? Ja jesam za sirenje trzista i ekspanziju kosarke jer je to na dugi rok jako dobra stvar, ali ne u ovoj ekonomskoj situaciji. Znaci, pre nego sto dovedes Engleze, Svedjane i druge, Djordi, zapitaj se gde su Bolonja i Split. Kosarka u Evropi postoji u Litvaniji, Grckoj, bivsoj Jugoslaviji/ Dinarskom masivu, Severnoj Italiji, Juznoj Francuskoj i u odredjenim spanskim enklavama pod Pirinejima. Ne racunajuci Litvance, u pitanju je isti mentalitet, slicna gradja i stanje svesti ljudi. Svaka cast turskim i ruskim ulaganjima u basket, i naravno da treba negovati Istanbul i Moskvu kao dva najveca grada sa evroligasima, ali oni ne predstavljaju srce kosarke. Pre nego sto se krene u ekspanziju na Sever (Nemci su ove godine opravdali ocekivanja), trebalo bi zastititi ono sto predstavlja kosarku u Evropi.

Kup Radivoja Koraca i Saporta Kup su devedesetih bili vrhunska takmicenja i ULEB kup je smesan turnircic u odnosu na njih ne racunajuci 3-4 kluba. Tu organizaciju ocigledno vode ljudi koji su spoj kosarkaskih neznalica i poslovnih nesposobnjakovica. Ako se zna da je EL biznis od nekih 20-25 miliona evra i da narod van ovih teritorija koje sam spomenuo ni ne zna za Evroligu, cemu ti megalomanski kompleksi sirenja na Pariz, London, Varsavu. Ne sumnjam ja da ce se u slucaju izlaska iz krize pojaviti kosarkaske mecene svuda u Evropi, ali postavlja se pitanje sta raditi sad, kada ekonomije Evrope dostizu novo dno? Sacuvati ono sto postoji i pokusati revitalizaciju starih centara ako je to ikako moguce. Ove izjave Bertomeua me podsecaju na izjavu Borisa Tadica ''da je kriza sansa za Srbiju''. Jednostavno, to ne funkcionise tako.

Mislim da je jasno da ce se ekonomska kriza zadrzati u Evropi jos dugo, a na nasim prostorima i duze od toga i pametno bi bilo razmisljati o poslovnim modelima koji se zasnivaju na poluamaterskom sportu. Mozda je pametno negovati neki sportski lokalpatriotizam koji danas mozda samo postoji u drugim i nizim ligama. Jeftini Amerikanci unistavaju ovaj kontinent svojom tehnickom neotesanoscu i neznanjem elementarnog. I sa te strane bi trebalo reagovati, jer ko hoce da gleda gomilu crnaca, gledace ih u NBA, a ne ovde.

Oni koji vode kosarku trebalo bi da znaju da ona ne moze da se takmici sa fudbalom, jer je fudbal engleski kolonijalni sport koji je decenijama u prednosti. Sta ce se desavati za 50 godina ne znamo, ali do tad treba cuvati ono sto predstavlja kosarku u Evropi.

Sto se Amerikanaca tice, moze se reci da su ove godine jako malo doprineli. Vimsu, koji je ipak ime br. jedan je najbolja partija u EL bila protiv Partizana, Pit Majkl i Hajns su standardni. Ostali- toplo/hladno, ali sve u svemu precenjeni. Glupo je uopstavati, ali mislim da je to istina. Svako od nas moze nabrojati bar 10 dobrih Amerikanaca, ali postavlja se pitanje sta to oni donose novo.

Grci zasluzuju pohvale. Ne samo da su opet uzeli EL, vec su istakli ozbiljnu kolicinu relativno mladih igraca koji se mogu koristiti ubuduce. Ne zaboravimio Bramosa i par drugih momaka iz PAO. Uz onog Nigerijca izbeglicu koji je mozda jedan od najvecih talenata Evrope, mogu imati ekipu koja bi se stalno borila za medalje.
Korisnikov avatar
By Karaburac
@Rudonja cast izuzecima, ali Ameri u EL timovima najbolje rezultate daju na pozicijama 4/5 gde sluze za skok i blokade. Ima i ok bekova (Vims, Bobi Braun itd.), ali mi deluje da ipak najvecu ulogu imaju oni koje sam vec istakao kao recimo Hajns, Son Dzejms, Gist, Lazme, Sloter, pa cak donekle i Gordona mogu tu da ubrojim (ipak je imao prilicno dobru minutazu i bio prakticno jedina cetvortka samo zbog skoka i blokada). Najveci paradoks je sto Evropa izvozi u Ameriku prave klasicne petice, a onda da bi nadomestila njihov odlazak uvozi ove ''skracene'' i skocne petice i cetvorke iz Amerike.

Sto se pravila koja si spomenuo tice. Povecanje minuta utakmice mi je ok na 4x12, slazem se i za diranje lopte na obrucu, povecanje terena mi takodje ne bi smetalo kao ni jedno bacanje za tehnicku, ali licno sam protiv pravila o prvom koraku. Pravilo o prvom koraku pogoduje iskljucivo tehnicki nepismenim, a u sustini fizicki dominantnim igracima i ako ga uvedemo mozemo da ocekujemo samo dodatno tehnicko srozavanje igraca u Evropi. Da ne pricamo sto se meni licno zeludac okrene svaki put kad vidim da neko krene tako u polaz....
Korisnikov avatar
By texxxdrummer
@ rudonja, odlicno si napisao ovo , svaka cast.
Sto se tice ovog pravila o polaznim koracima, ne znam sta da ti kazem, ja sam skolovan da mnogo pazim na to i slazem se da bi to donijelo mnogo prednosti brzim igracima. Recimo eksplozivan bek, fizicki dominantan a bez neke vele tehnike bi mogao da pravi shoh pri ukrstenom koraku , tipa ako fintiras desnom a krenes lijevom mnogo tesko bi to bilo sacuvati
Korisnikov avatar
By rudonja
Vi ste svi u pravu. medjutim, zelim da kazem da bi ukidanjem koraka u polazu kosarka ipak vise dobila nego izgubila. Izgubila bi na estetici, a dobila bi u favorizovanju brzine i brojnijim ulazima.

Ko je tehnicki nepotkovan, on ce to i ostati, bas kao sto je suteru svejedno sa koje linije za 3 puca.

Sirenje terena i olaksavanje prodornosti bi pogodovalo niskim igracima. To bi bio paket.
Korisnikov avatar
By Mikoni
Mislim da bismo time dobili jos vise tih igraca koje bismo da izbegnemo-crnaca, tj amera koji imaju brzinu i snagu, ali manjak smeka. Dobili bismo i jos vise Lazica i Milosavljevica, jer neko mora cuvati napadace, koje bi favorizovalo to pravilo. Pitanje je koliko belaca moze odgovoriti tome.
Korisnikov avatar
By Hercegovina_vazda
@Rudonja
Slazem se sa vecinom stvari. Iskreno nisam za "prvi korak", jer mislim da to daje ogromnu prednost napadacu. A budimo i realni, nepostojanje istog i zonska odbrana su stvari koji nam (Evropi) bar donekle daju sansu (kakvu takvu) protiv NBA igraca. E sad, jbga, sve zavisi u kom pravcu zelimo da ide evropska kosarka. Ako je cilj priblizavanje i izjednacavanje sa NBA, sto se svakako cini, onda ok. Iskreno meni EVroliga ima svoju car, izmedju ostalog sto se razlikuje od NBA...
Dodao bih samo, da se moramo posvetiti paznja "nekosarkaskim stvarima". Reklame, promotivni spotovi, bilbordi...i sve ostalo sto ide (imaju ti neki ljudi koji se bave marketingom :)). Jbte, kad je Serbian Open svi samo o tome bruji i ne mozes nigdje a da to ne vidis, a u nas kad je kup, ni najave na tvu nema...Ovo mislim i na nivou evrolige i kosrake uopste.
Korisnikov avatar
By familija
Vladimir Stanković:
Vratih se iz Londona sa različitim utiscima. Sa jedne strane je zadovoljstvo što su talenat i rad pobedili novac, sa druge relativno nezadovoljan neuspelim pokušajem presađivanja „košarkaškog pelcera“ na britansko tle. Da nije bilo navijača četiri tima-učesnika, gledaoci bi se brojali na stotine umesto na hiljade. Uostalom, sa londosnkom štampom koja je kruni evropske klupske košarke posvetila nula redova, ništa bolje se i ne može očekivati. U nedelju sam „bacio pare“ kupivši nekoliko novina ali ni u jednim nisam uspeo da pronađem ni slovo o događaju koji se tog popodneva održavao u velelpnoj O2 areni. U ponedeljak, u avionu za Barselonu, prelistah „Dejli Mejl“ i „Independent“ i na strani rezultata, pod vinjetom „basketball“ jedva pronađoh dva reda rezultata...plejofa NBA. Zato su o kriketu i ragbiju bile čitave stranice. Nemam ništa protiv što Britanci imaju svoje sportove favorite, ali imam protiv ovako potcenjivačkog tretmana događaja koji je vrh evropske klupske sezone i sa koga je slika otišla u 199 zemlje sveta. Da li su Englezi baš najpametniji kad njih to uopšte ne interesuje ?
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 102
Svaštara

Ja sad uspavao dete i vidim. Sok. Mlad covek. :sh[…]

Ја исто волим да погледам те турнире,поготово јер […]

KK Crvena Zvezda 26/27

По мојем мишљењу тренер треба бити способан да одр[…]