Skup tema koje govore o tehnici, taktici, statistici ...
Korisnikov avatar
By SASA BANJAC
Imas postova koje procitas i cutis...Onda odes na pocetak posta,pa citas opet,pa opet,pa opet...Karaburac napisao si jedan od najboljih postova foruma od kad sam ja na forumu,a to je neke 2,5-3god...

Nastavi da pises,posebno "odbranu niskog posta" ,to je jedan od najbitnijih segmnenata kosarke,cesto vrlo podcenjen i sveden na prostu fizicku snagu,a nije,jako je kompleksno...ne sumnjam da ces ti jos jednom da nam priredis udzbenicki post,i pomeris granice na ovom forumu...

Cepaj Karabuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!
Korisnikov avatar
By Karaburac
Hvala vam ljudi na pohvalama. Pogotovo tebi Sale, ne zelim da uvredim druge, ali pohvala od tebe kad je u pitanju tehnika ipak ima posebnu tezinu.
Videcu kad ugrabim vreme da probam da obradim i odbranu na niskom postu.
Korisnikov avatar
By djokonda
Karaburac...a šta misliš o značaju tehnike šuta kod igre na niskom postu? Meni se čini da je neophodno da imaš visok izbačaj i nešto viši luk kod šuta...ukoliko si centar i imaš tehniku šuta kao recimo Raduljica (nizak izbačaj, nizak luk) onda ti je praktično jedina opcija u igri na niskom postu polu-horog i zidanje, što odbrani olakšava stvari. Generalno, nije mi jasno kako treneri u mlađim kategorijama tolerišu nizak izbačaj i nizak luk.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Pretpostavljam da me pitas za onaj prvi deo sto sam pisao o okretanju lica i sutu preko coveka. Svakako da u tom slucaju ne smes da imas nizak izbacaj jer ce te poklopiti. Ipak po mom misljenju brzina izbacaja je mozda i presudnija u tim situacijama nego sama visina i luk. Evo ti si naveo primer Raduljice, ali meni deluje da i Milutinov ima prilicno nizak izbacaj i da se zbog toga ne usudjuje cesce da koristi taj svoj sut, posto mislim da ima generalno meku ruku.

Znas kako ja to vidim. Sut je univerzalan, ono sto vazi za beka u principu vazi i za centra. Ukoliko imas nizak izbacaj ti i kao bek tesko da ces sutnuti preko ruke, zar ne? Jedino sto mozes da uradis u tim situacijama jeste da fintom napravis sebi prostor, odnosno da odbranbenog igraca dovedes u nemogucnost da skoci ili da imas toliko brz izbacaj da on ne stigne da podigne ruku. U principu je isto i na niskom postu. Najbolje je da imas visok skok sut sa visokim lukom. Ukoliko to ne mozes da izvedes, moras da nadjes neki nacin da to kompenzujes. Svakako da je iluzorno ocekivati da ce ti neko pustiti sut na par metara od kosa tek tako.

Sto se tice trenera u mladjim kategorijama, ja sam generalno kivan na njihov rad. Ne samo kad su u pitanju centri, vec jos mnogo vise kada su u pitanju spoljni igraci. Mislim da se tu tek vidi totalna tehnicka zapustenost.
Korisnikov avatar
By Antoine
Evo i mene na ovoj temi. Odmah na početku da se ogradim, apsolutno blage veze nemam sa taktikom i tehnikom košarke, ali kao neko ko prati NCAA dugi niz godina, hteo sam sa vama da podelim neke principe popularnog Princeton napada koji je jedna od karakteristika koledž košarke, a da pritom i sam nešto naučim. Na startu vas molim da mi ne zamerite što ću slabije koristiti stručne termine, uglavnom ću ih pisati onako kako se pišu na engleskom. Pa da počnemo.

Princeton napad

Princeton napad se zasniva na konstantnoj kretnji ofanzivnih igrača, dodavanjima bez prethodnog driblinga, back-door utrčavanjima, postavljanju blokova i pre svega, disciplinovanoj timskoj igri. Naziv je potekao, naravno, od univerziteta Princeton gde je nastao još tridesetih godina, a usavršio ga je legendarni trener Pete Carril.
Svrha Princeton napada je da se izoluju i iskoriste mismatch-ovi. Pri tom je neophodno da svih pet igrača konstantno učestvuje u igri, potrebno je da su svi pokretljivi i po mogućstvu dobri dodavači, kao i da su spremni da eksploatišu mismatch kada do njega dođe. Pri tom se manje vodi računa o nominalnim pozicijama na terenu (PG, SG, SF, PF, C). Jednostavno, svi igraju sve.

Princeton napad je osmišljen da daje rezultate i protiv zone i protiv odbrane čovek na čoveka. Uobičajena postavka Princeton napada je sa četiri igrača van linije za tri poena i sa jednim na visokom postu, odnosno na penalu ili kapici reketa. Zaštitni znak napada su cut utrčavanja i backdoor dodavanja. Koncept Princeton napada se zasniva i na konstantnom postavljanju blokova. Takođe, dosta se eksploatiše i post up igra bekova, jer je napadizamišljen na osnovu pretpostavke da bekovi slabije brane post igru drugih bekova. Zato je neophodno imati u timu bekove koji znaju da odigraju leđima. Takođe, ono što je potrebno za uspešnu implementaciju ovog napada je da u timu imate pet igrača koji mogu da pogode spolja. Znam da ovo zvuči kao ideal, ali odigravanje Princeton napada se svodi na što manje driblinga i prodora i što više dodavanja i utrčavanja. Ukoliko se protivnik odluči da spreči utrčavanja, ostavlja mnogo prostora za šut spolja, što je naročito izraženo kod zonske odbrane.

Evo nekih taktičkih varijanti Princeton napada:

Princeton Low-Post napad

Kao što je već rečeno, osnovnu postavku Princeton napada čine četiri spoljna igrača: dva beka (1 i 2 na dijagramu A), dva krila (3 i 4) i centar (%) koji može biti postavljen na visokom ili niskom postu (Dijagram A)
Slika

U ovoj varijanti low-post napada centar počinje na niskom postu (dijagram LPA). 2 dodaje do 3 i seče utrčavanjem kroz sredinu do suprotnog ugla. Pri tom, igrač koji utrčava je uvek spreman da primi pas na utrčavanju. 3 spušta loptu na 5 koji je na low postu.
Slika

Kada je lopta kod 5, 3 ima tri opcije (dijagram LPB): pomeranje u ugao, Laker cut tj. protrčavanje kroz sredinu oko post igrača ili postavljanje bloka za 1.
Slika

Prvi princip Princeton napada je “gledaj čoveka ispred tebe… on će ti reći gde da ideš”. I koristi blok 3 i dobija povratni pas od 5 za otvoren šut (dijagram LPC)
Slika

Ukoliko nema dobru poziciju za šut, 1 može da vrati do 3 koji nakon postavljenog bloka i preuzimanja odbrambenog igrača može ostati sam na šutu (dijagram LPD).
Slika

Ili, 5 može direktno dodati 3 ukoliko uoči da je ostao sam, koji može da šutne ili da krene ka košu (dijagram LPE)
Slika

Vratimo se sad na situaciju kada 3 postavlja blok za 1. ukoliko odbrambeni igrać zatvori 1 protrčavanje pored bloka (dijagram LPF), 1 može da se odluči za back-door utrčavanje i pas od 5. ovo oslikava drugi princip Princeton napada: “kada te dobro čuvaju, idi na back-door utrčavanja”
Slika

Nakon što 1 utrči, 3 može da se izvuče na šut i primi pas od 5 (dijagram LPG).
Slika

Na dijagramu LPL, 5 ima loptu na low postu, 3 pravi blok za 1 koji se odlučuje za cut utrčavanje ka košu. Ovo utrčavanje često izazove da se igrači koji čuvaju 2 i 4 spuste u reket i spreče utrčavanje, što ostavlja prostora centru da doda loptu 2 ili 4 za otvoren šut.
Slika

Još jedna varijanta je prebacivanje lopte i težišta igre na 4 (dijagram LPM). Sada 4 može da šutira za tri, ili da krene ka košu, pri čemu može da ide skroz do kraja ili da doda u ćošak igraču 2 za šut.
Slika

Ukoliko je onemogućen pas 1 ka četiri zbog položaja defanzivca, 4 utrčava i dobija back-door pas (dijagram LPN)
Slika

Jedna od varijanti je i postavljanje blokova za centra. Na dijagramu LPO 1 dodaje do 4 i spušta se u blok za 5.
Slika

5 se izvlači van linije za tri poena i dobija pas od 4 (dijagram LPP)
Slika

5 sada ima opciju da nadribla ka 3 koji prolazi pored njega, koristi njegov blok i dobija uručenje za slobodan šut za tri poena (dijagram LPQ)
Slika

Ukoliko odbrana isprati 3 na šutu, 5 može da zaseče ka košu i izgradi dobru low post poziciju, 1 se izvlači na dodavanje i šutira za tri ili spušta loptu na 5 (dijagram LPR)
Slika

Alternativa je da 3, nakon što je dobio uručenje od 5, može da doda back-door pas ka 4 (dijagram LPS)
Slika

Čak i ako back-door pas nije otvoren, akcija omogućava da 2 bude otvoren za sledeći pas nakon utrčavanja 4, jer će se njegov igrač uglavnoom spustiti da pomogne kod utrčavanja (dijagram LPT). Sada 2 može da ima otvoren šut, ili da spusti na 4, dok 3 može da postavi blok za 5 koji je takođe jedna od opcija za otvoren šut
Slika

Princeton High-Post napad

Napad na visokom postu je donekle i suština Princeton napada. Njime se širi odbrana i stvara prostor za cut utrčavanja i prodor. Time se i visoki odbrambeni igrači izvlače van reketa, gde su posebno ranjivi, što omogućava i potencijalno skok u napadu. Takođe, kada je centar na visokom postu, smanjuje se pritisak odbrane na spoljne igrače. Naravno, gotovo je neophodno da centar ima dobar pregled ige i dodavačke sposobnosti i po mogućstvu solidan šut.
Osnovna postava, tzv Princeton 2-3 high set, je prikazana na dijagramu HP1. 1 počinje napad dodavanjem ka 4. Oba beka 1 i 2 utrčavaju unutra.
Slika

5 se izvlači i prima dodavanje od 4. 3 i 4 se spuštaju unutra i prave blokove za 1 i 2 (dijagram HP2)
Slika

1 i 2 koriste blokove i criss-cross protrčavanjima pore njih izvlače se na suprotna krila. 5 sad ima dve opcije za dodavanje za otvoren šut za tri poena (dijagram HP3)
Slika

Ukoliko ne dođe odmah do šuta, lopta je kod 2, i utrčava na low post, a 3 i 5 mu prave dupli blok (dijagram LP4). 1 koristi blokove i izvlači se na šut.
Slika

Nakon bloka, 5 se spušta na niski post, a 3 izvlači na krilo i dobijaju se još dve mogućnosti za dodavanje 1, ukoliko mu je onemogućen šut (dijagram HP5)
Slika

Ukoliko je u samoj postavci sprečen pas 1 ka 4 (dijagram HP6), 1 prebacuje težište na drugu stranu, dodaje do 2, 2 dalje do 3, 1 i 2 utrčavaju i napad se odvija analogno prethodnom primeru, samo sa leve strane
Slika

Ukoliko su i pas ka 4 i pas ka 2 nemogući (dijagram HP7), 2 utrčava kroz reket, a 5 se izvlači da primi pas od 1.
Slika

Sada 1 protrčava dijagonalno kroz reket, i igra se svodi na početni primer, postavljanjem blokova od strane 2 i 4 i criss-cros istrčavanjima 1 i 2 (dijagram HP8)
Slika

Princeton “Chin” napad

Postavka napada je ista kao kod high post napada (Princeton 2-3 high set). 1 dodaje loptu do 2, a 2 je prosleđuje do 3 (dijagram C1). Centar 5 se izvlači i postavlja blok u leđa za 1 koji pravi „shuffle cut” utrčavanje oko leđnog bloka i spušta se ka košu, pri čemu može da dobije loptu od 3 za polaganje, ili se izvlači u ugao na strani lopte.
Slika

Ukoliko je dodavanje na utrčavanju onemogućeno, nakon postavljenog bloka, 5 se izvlači na elbow (ivica reketa) na strani lopte (dijagram C2). 3 vraća loptu ka 2, dva nadriblava na desno, a 5 ga prati do desnog elbowa.
Slika

Sada se radi isti shuffle cut, s tim što se leđni blok pravi za 2 koji utrčava, a 1 dodaje pas na utrčavanju (dijagram C3)
Slika

Ukoliko je nemoguće uputiti pas od 1 do 3 (dijagram C4), 1 jednostavno nadriblava na poziciju 3, 3 protrčava kroz reket i izvlači se na krilo, a 4 se pomera na mesto desnog beka.
Slika

Sada se ponovno radi na shuffle cut utrčavanju, prvo se lopta prebaci na krilo ka 3, 5 pravi blok u leđa za 1 koji utrčava sa leve strane (dijagram C5)
Slika

Vratimo se sada na poziciju nakon izvršenog utrčavanja. Na dijagramu C6, lopta je kod 3, a 1 je protrčako kroz reket. Ako se odbrambeni igrač 4 spusti da zatvori utrčavanje, 4 ostaje sam na šutu za tri poena nakon pasa 3.
Slika

Umesto toga, 1 se izvlači u ćošak, a 3 spušta loptu na 5, gde 5 može da igra jedan na jedan, sa opcijom pasa na 4 (dijagram C7)
Slika

Ukoliko odbrambeni igrač izađe i onemogući dodavanje ka 5, 5 može da se spusti ka košu i primi back-door pas od 3 za laku završnicu. (dijagram C8)
Slika

U situaciji kada je nemoguće dodati loptu ka igraču na poziciji drugog beka (dijagram C14), 3 vraća loptu ka 1 i utrčava sa prednje strane bloka (tzv. UCLA cut) koji postavlja 5. UCLA cut se koristi svaki put kada je dodavanje ka drugom beku neutralisano
Slika

Nakon postavljenog bloka za UCLA cut, 5 se izvlači van linije da primi pas od 1 (dijagram C15). 5 ima opciju da doda na 3 ukoliko primeti mis-match. Ukoliko je 4 onemogućeno da primi direktan pas, seče unutra ka košu
Slika

Sada 2 rotira na poziciju drugog beka (dijagram C16). 5 dodaje do 2 i spušta se da napravi blok za 3
Slika

3 se izvlači koristeći blok koji mu pravi 5 i dobija loptu od 2 za otvoren šut ili prodor ka košu (dijagram C17)
Slika

Video koji objašnjava postavku chin napada:
[BBvideo 560,340][/BBvideo]

Evo kako Princeton napad u praksi izgleda na (ne baš najboljem) primeru Lakersa:
[BBvideo 560,340][/BBvideo]
Korisnikov avatar
By rudonja
Kakav genocid od teme :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Korisnikov avatar
By Hercegovina_vazda
Bravo momci! I Karaburac i Antoine. Moram da priznam, da sam se pogubio par puta citajuci ove postove, ali to je zbog moje limitiranosti :).
Jos ovakvih postova... Cim nesto pametno smislim, a to ce najprije biti neko pitanje, javljam se!
Pozdrav!
Korisnikov avatar
By Karaburac
@Antoine hvala na postu :clap: .
Citajuci ovo deluje mi da je za ovo potrebno ne samo da igraci budu pokretljivi i dobri suteri vec i da budu dosta inteligentni. Sve vreme mi je bilo u glavi kako bi se u stvarnom zivotu ljudi samo tako pogubili u ovakvim postavkama. Posle kada sam pogledao snimak LA shvatio sam da se i pogube.
Deluje mi da je za savladjivanje ovoga, sem ukoliko igraci nisu bas vanserijski inteligentni, potrebno jako puno vremena. Mozda je bolje ovakav napad postaviti u pocetku kao princip, a ne kao utvrdjen sistem? Barem dok se igraci malo ne naviknu na njega.
Korisnikov avatar
By Mikoni
Svaka cast za postove momci!

Inace, jedan nas trener koji se dosta muvao po Rusiji, objasnjavao mi je da je jedan od glavnih problema sa ovakvim napadom cinjenica da je potrebno dugo vremena da se uigra i da, makar u sredinama u kojima je on radio, vlasnici klubovi nisu imali previse strpljenja, pa se pribegavalo nekim jednostavnim akcijama.

kad govorite o tehnickim i taktickim nedostacima danasnjim ladih igraca, stvar koja meni upada u oci kada igram protiv ovih ''novijih'' generacija, rodjenih posle 1990., jeste stajanje u mestu nakon pasa. Nailazim redovno na momke koji su odlicno gradjeni, brzi, tehnicki dosta bolji od mene, ali ih je veoma lako cuvati, jer su opasni samo sa loptom..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 30
KK Partizan 2025/26.

Iz meni nekog neobjašnjivog razloga, Fern[…]

Takmicenja mladjih kategorija

Kopiram objavu KSS-a. ''У17 репрезентацијa почела[…]

И званично Коди отишао. Измешана су ми размишљања.[…]